Právě vysíláme

Američtí vědci vyvinuli algoritmus, který podle zvuku kašle dokáže rozpoznat Covid-19

4. listopadu 2020 12:10
Američtí vědci vyvinuli algoritmus, který podle zvuku kašle dokáže rozpoznat Covid-19

Vědci ve Spojených státech vyvinuli algoritmus, jenž podle zvuku kašle dokáže rozlišit, zda je člověk nakažený koronavirem. Úspěšný by měl být i v jinak bezpříznakových případech, jelikož umí rozeznat klíčové rozdíly covidového kašle, které neodhalí lidský sluch. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Algoritmus fungující na bázi umělé inteligence vytvořili vědci z prestižního Massachusettského technického institutu (MIT). V testech u lidí, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus, vykazoval algoritmus úspěšnost 98,5 procenta a 100 procent u lidí bez dalších příznaků. Na základě algoritmu by tak mohla vzniknout aplikace. Schválit by ji však museli regulátoři.

„Způsob, jakým vytváříte zvuk, se mění, když máte Covid-19, i když jste bez příznaků,“ uvedl vědec Brian Subirana, spoluautor studie publikované v odborném časopisu IEEE Open Journal Of Engineering In Medicine And Biology. V praxi by podle studie bylo možné algoritmus využít ke každodenním kontrolám studentů ve školách, pracovníků či u široké veřejnosti, například v hromadné dopravě. Podobnými projekty se zabývá i řada dalších organizací a univerzit včetně britské Cambridgeské univerzity.

Autoři projektu Cambridgeské univerzity v červenci oznámili, že dokázali identifikovat nákazu koronavirem podle zvuku kašle a dechu s 80procentní úspěšností. V srpnu měl tento projekt k dispozici 459 zvukových záznamů dechu a kašle, které univerzitě zaslalo 378 lidí z řad veřejnosti. Laboratoř MIT nicméně pracovala s výrazně větším vzorkem – zvukových záznamů, na kterých dotyčný několikrát zakašlal, získala kolem 70 000, z nichž 2 500 bylo od lidí nakažených koronavirem.

Odborník na umělou inteligenci Calum Chace označil projekt za klasický příklad využití umělé inteligence. „Jde o stejný princip, jako kdybyste do stroje nahráli spoustu rentgenových snímků, aby se naučil detekovat rakovinu,“ řekl. „Je to příklad, kdy je umělá inteligence užitečná… Pro jednou v tom nevidím nevýhody,“ dodal.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat