Právě vysíláme

Apple pozastavil prodej v Rusku. Microsoft, Facebook i Google se stali terčem kritiky

2. března 2022 14:10
Apple pozastavil prodej v Rusku. Microsoft, Facebook i Google se stali terčem kritiky

V posledních dnech se roztrhl pytel s prohlášeními technologických gigantů, kteří se postavili na stranu Ukrajiny. Někteří se stali terčem kritiky, dle fanoušků mohli na agresi Ruska reagovat o dost tvrději. Radikální krok udělal jen Apple, který je brán jako vzor boje proti Rusku.

Americká společnost Apple v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu pozastavila prodej všech svých výrobků v Rusku. Společnost také zastavila vývoz do Ruska a omezila fungování platební služby Apple Pay a dalších služeb v zemi. V obchodě Apple Store mimo Rusko už také není možné si stáhnout aplikace ruské státní televize RT News a zpravodajského webu Sputnik News, informovala agentura Reuters.

„Jsme hluboce znepokojeni ruskou invazí na Ukrajinu a stojíme na straně všech lidí, kteří v důsledku násilí trpí,“ uvedla společnost Apple v prohlášení citovaném agenturou Reuters. „Podporujeme humanitární úsilí, poskytujeme pomoc pro postupující uprchlickou krizi a děláme vše pro to, abychom podpořili naše týmy v regionu,“ dodala.

Během dneška (úterý, 2. 3.) ještě uživatelé v Rusku mohli navštívit stránky firmy Apple, ale v případě zájmu o nákup telefonu iPhone už obdrželi informaci, že v jejich zemi není zboží možné doručit.

Microsoft, FacebookGoogle jsou na sociálních sítích kritizovány za nedostačující sankce proti Rusku. Čelí rostoucímu tlaku veřejnosti, aby zasáhli daleko tvrději a jsou vyzýváni k radikálnímu postupu.

Články, které by tě mohly zajímat