Právě vysíláme

Austrálie nabádá k vakcinaci drsným klipem. Kritici žádají jeho stažení

14. července 2021 11:10
Austrálie nabádá k vakcinaci drsným klipem. Kritici žádají jeho stažení

Australská vláda chce své občany přimět k očkování proti Covidu poněkud kontroverzní kampaní. Video s výzvou k podstoupení k vakcinaci sklidilo velkou kritiku.

Video je poněkud morbidní, protože ukazuje mladou ženu, jak stěží lapá po dechu, ačkoliv je připojena k plicnímu ventilátoru. „Covid – 19 může zasáhnout kohokoliv. Rezervujte si očkovací termín,“ stojí pak v uvedeném textu. Mladí lidé se přitom v Austrálii mohou očkovat až ke konci roku z důvodu čekání na vakcínu od Pfizeru. „Je zcela urážlivé nechat běžet takovouto kampaň, když Australané z této věkové skupiny pořád čekají na možnost očkování,“ uvedl podle portálu Novinky.cz například moderátor Hugh Rimington.

Jelikož je podle mnohých klip příliš drsný, i experti z řad zdravotníků doporučují, aby došlo k jeho stažení. Vláda by se prý měla spíše zaměřit i na to, že stále mnoho lidí nad 55 let vakcinaci odmítá.

Vláda spot ale hájí. Šéf zdravotního úřadu Paul Kelly uvedl, že video mělo být natočeno cíleně tak dramaticky, aby poslalo lidem silný vzkaz v době, kdy zemřel v Sydney první člověk na Covid – 19, který se nakazil při komunitním přenosu.

 

Články, které by tě mohly zajímat