Právě vysíláme

Až 28 případů znásilnění. Policie navrhla obžalovat psychiatra Jana Cimického

6. října 2022 10:43
Až 28 případů znásilnění. Policie navrhla obžalovat psychiatra Jana Cimického

Kriminalisté navrhli obžalovat psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Lékař se jich podle nich dopustil v 28 případech. Policie o tom informovala na twitteru.

Konkrétní jméno obviněného sice policie neuvedla, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016. Cimický loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 odeslali návrh na podání obžaloby ze spáchání 28 případů znásilnění a vydírání,“ uvedli policisté. Loni na podzim Cimického několik jeho pacientek obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení. Policisté poté vyzvali případné další poškozené, aby se ozvaly.

V říjnu 2021 na sociální síti obvinila Cimického například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat na prsou a líbat. Žena z ordinace utekla.

 

Cimický se v listopadu proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl Cimický ve vyjádření, které tehdy poskytl ČTK. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ uvedl v listopadu psychiatr.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat