Právě vysíláme

Babiš ke koronaviru: Situace stále není dobrá, rozvolňovat se musí s rozmyslem

26. listopadu 2020 12:10
Babiš ke koronaviru: Situace stále není dobrá, rozvolňovat se musí s rozmyslem

Statistiky epidemie Covidu-19 se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezlepšují tak, jak si vláda představovala. Situace stále není dobrá, je důležité rozvolňovat s rozmyslem, řekl dnes novinářům. Jestli to může ovlivnit na pondělí plánované zmírnění opatření, premiér neuvedl.

„Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ uvedl premiér na tiskové konferenci ke studii použití antigenních testů, kterou vypracovala Nemocnice Karvinná – Ráj a Zdravotní ústav v Ostravě.

V pondělí podle dat ministerstva zdravotnictví přibylo více než 4300 nových případů koronaviru, v úterý přes 5 800 a ve středu více než 4 900. Skóre PES dnes zůstalo na 57 bodech, ve třetím z pěti stupňů pohotovosti je čtvrtý den. Takzvané reprodukční číslo, které skóre mimo jiná kritéria zahrnuje, ale stouplo na 0,96. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Česko podle Babiše chystá možnost dobrovolného testování antigenními testy. V pátek na Radě vlády pro zdravotní rizika představí testovací strategii ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat