Právě vysíláme

Babiš navrhl úřednickou maturitu, zástupci škol s návrhem nesouhlasí

4. března 2021 10:28
Babiš navrhl úřednickou maturitu, zástupci škol s návrhem nesouhlasí

Premiér Andrej Babiš chce prosadit pro letošní maturanty takzvanou úřední maturitu. Zástupci středních škol s premiérovým návrhem zásadně nesouhlasí.

Úřednická maturita

Premiér Andrej Babiš chce pro letošní maturanty takzvanou úřednickou maturitu. Žáci by tak podle něj nemuseli skládat klasickou maturitní zkoušku a na maturitním vysvědčení by mohli mít známky podle průměru za celé své studium střední školy.

Studenti, kteří by udělení maturitní zkoušky odmítli, nebo by nesouhlasili s výslednou známkou, by si podle premiéra mohli udělat klasickou maturitu v podobě, v jaké ji pro letošní školní rok připravilo ministerstvo školství.

Odborníci s návrhem nesouhlasí

Podle ředitelů, které oslovila ČTK, věděli studenti o zkouškách s dostatečným předstihem a měli by se na ně zvládnout připravit i při výuce na dálku. Dosavadní úpravy maturit, jak je v lednu oznámil ministr školství Robert Plaga, považují ředitelé za dostatečné.

S ohledem na nepříznivý vývoj epidemie Covidu – 19 by se podle nich mohlo nyní případně diskutovat o posunutí termínu zkoušek, nebo o redukci didaktických testů.

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové učitelé chápou, že maturanti mají letos k přípravě složitější podmínky než obvykle. „Určitě na to budeme při maturitách přihlížet, ale myslím si, že je to vstup do dospělosti a že by tu maturitu (studenti) měli zvládnout,“ řekla. Rozhodnutí o úřední maturitě by podle ní mohlo maturanty do budoucna znevýhodnit na trhu práce.

„Zásadně s tím v tuto chvíli nesouhlasím,“ uvedl Zajíček. „Jít cestou administrativní maturity s tím, že kdo bude chtít, tak si ji složí, to je naprosto nesystémové opatření,“ řekl. Podle něj by se o úředních maturitách mělo diskutovat až případně v létě, pokud by do té doby nebylo možné zkoušky konat. I potom by se ale mělo zajistit, aby všichni získali maturitu stejným způsobem, dodal.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo poprvé 72.751 studentů. Státní maturitní testy se mají konat od 3. do 7. května, školní maturity od 16. května. Praktické maturity začínají podle vyhlášky ministerstva od 1. dubna.

Podle dosavadních informací úřadu se podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moct ředitelé případně posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat