Právě vysíláme

Faltýnek rezignoval. Babiš navrhl Zemanovi odvolání Prymuly i jméno jeho nástupce

23. října 2020 17:26
Faltýnek rezignoval. Babiš navrhl Zemanovi odvolání Prymuly i jméno jeho nástupce

Premiér Andrej Babiš předložil dnes v Lánech prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Prymula předtím odmítl vyhovět jeho žádosti, aby sám rezignoval kvůli fotografiím při odchodu z restaurace. Babiš hlavě státu navrhl Prymulova nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ve čtvrtek ho bude moci uvést do úřadu.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přivítal 23. října 2020 v Masarykově pracovně v Lánech předsedu vlády Andreje Babiše. Babiš dorazil do Lán projednat se Zemanem výměnu ministra zdravotnictví.

Jméno Prymulova nástupce premiér sdělit odmítl, má podle něj však obrovské mezinárodní zkušenosti. Babiš se neobává toho, že by Zeman ministerskou výměnu protahoval. „Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra a prezident to akceptoval,“ řekl premiér. Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, navrhl Babiš možnost působit v expertní skupině epidemiologů.

Faltýnek rezignoval

Jaroslav Faltýnek rezignuje kvůli jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být zavřená, na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Rezignaci předal premiérovi a předsedovi hnutí Andreji Babišovi. Novinářům při odchodu ze Strakovy akademie řekl, že rezignaci považuje za symbol uznání své chyby.

O setrvání Faltýnka v čele klubu ANO mají rozhodnout členové sněmovní frakce. Zeptá se jich, zda má jejich důvěru.

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat