Právě vysíláme

Belgie povolila návštěvy pacientů jejich domácími mazlíčky

10. července 2023 16:22
Belgie povolila návštěvy pacientů jejich domácími mazlíčky

Nemocnice v belgickém Sint-Truidenu vybudovala pavilon, který umožňuje návštěvy domácích mazlíčků u pacientů v paliativní péči nebo s nemocemi, které vyžadují dlouhodobou léčbu. Zdravotnické zařízení se tak snaží zlepšit jejich duševní pohodu, napsala agentura Reuters.

Většina nemocnic po celém světě návštěvy domácích zvířat neumožňuje z hygienických důvodů a kvůli riziku kontaminace. Dlouhodobí pacienti nemocnice Sint-Trudo, kteří chtěli vidět své kočky či psy, tak museli po léta činit na nemocničním dvoře.

Z rozhovorů mezi pacienty s rakovinou a nemocničními psychology však vznikla myšlenka na vyhrazený vnitřní prostor – částečně oddělený od nemocnice, ale zároveň propojený – a výsledkem je pavilon pro návštěvy domácích mazlíčků, který byl otevřen minulý měsíc.

„Pro dlouhodobě hospitalizované pacienty je duševní pohoda velmi důležitá při jejich zotavování a opětovné setkání s domácími mazlíčky jim opravdu pomáhá,“ uvedla mluvčí nemocnice Miet Driesen.

Nový prostor, který za 140.000 eur (3,3 milionu Kč) nechala vybudovat charitativní organizace zabývající se léčbou rakoviny, umožňuje pacientům setkávat se s domácími mazlíčky jednu hodinu týdně. Prozatím je povolen vstup pouze psům a kočkám.

Pro 56letou pacientku Gretu Donnayo, která se zotavuje z listeriózy, bylo setkání s jejím psem Rambem povzbuzením. „Vidět vašeho psa vás samo o sobě nevyléčí, ale povzbudí vás to,“ řekla Donnay a dodala, že to hodně znamená i pro zvíře.

Od září plánuje nemocnice využívat pavilon také pro sezení s charitativní organizací, která využívá terapeutické psy pro rehabilitaci duševních a motorických schopností.

Většina žádostí o návštěvu se zatím týkala psů, ale povoleny jsou i kočky. „U koček je to většinou spíše tak, že se pacienti bojí o svou kočku, než naopak,“ řekl Driesen.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat