Právě vysíláme

Benzin a nafta za 33 korun? Víme, kde v Česku levně natankujete

2. října 2023 7:10
Benzin a nafta za 33 korun? Víme, kde v Česku levně natankujete

Natankovat za zhruba 33 korun? V současnosti téměř nemožné. Až na pohraničí. V Ostravě, Opavě a dalších městech u polských hranic mohou řidiči aktuálně „nakrmit“ své auto až o osm korun levněji než jinde v Česku. Na tankování se tam aktuálně kvůli velkému zájmu čeká až půl hodiny.

Češi těží z předvolebního dárku vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a u polských sousedů levně tankují. Na benzínce společnosti Orlen ve slezských Chałupkach, která je první za českou hranicí, se proto na tankování čeká i půl hodiny. Ceny benzinu jsou v Polsku nižší než v České republice už dlouho, ale teď se rozdíl ještě prohloubil, poznamenává list Gazeta Wyborcza.

Ceny benzinu se teď v Polsku dokonce snižují, a to navzdory růstu cen paliv na světových trzích. Češi oproti tankování doma ušetří za litr v přepočtu přes 7,90 Kč, píše deník.

„Pohonné hmoty v Polsku jsou dlouhodobě levnější než v České republice. Jsme blízko hranic, takže toho využíváme. Občas jezdíme i na trh, protože některé zboží je levnější,“ řekl listu v sobotu v Chałupkách jeden z českých řidičů.

Reportér se mu snažil vysvětlit, že se v Polsku blíží volby a že nízká cena benzínu je předvolební dárek PiS, neboť vládnoucí strana nechce naštvat lidi, aby neprohrála. Proto společnost Orlen, kterou vede nominant PiS, udržuje nízké ceny benzinu. „Tak toho musíme využít, protože situace se může rychle změnit,“ odpovídá český řidič s úsměvem. Poláci půjdou volit 15. října.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat