Právě vysíláme

Blatný představil nový protiepidemiologický systém pro rozvolňování opatření

13. listopadu 2020 14:03
Blatný představil nový protiepidemiologický systém pro rozvolňování opatření

Ministr zdravotnický Jan Blatný dnes představil nový proti epidemiologický systém hodnocení rizika, takzvaný PES. Podle nového systému se bude řídit postupné uvolňování protikoronavirových opatření v Česku. Rizikové skóre bude pravidelně zveřejňované od 16. listopadu na webu úřadu.

Protiepidemiologický systém

Systém PES pro boj s epidemií Covidu-19 počítá s pěti pásmy. Pro přechod do vyššího stupně rizika bude třeba číslo vyšší úrovně po dobu tří dnů. Naopak pro posun do nižšího pásma rizika v systému boje proti epidemii bude nutné snížení rizikového skóre po dobu sedmi dní.

Celá Česká republika je v systému hodnocení epidemie podle ministra Blatného v pásmu 4. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření.

Všech pět pásem rizika podle nové tabulky ministerstva zdravotnictví vyžaduje, aby byl kvůli příslušným opatřením proti Covidu-19 vyhlášen nouzový stav. Blatný ve řekl, že vládě v pondělí navrhne požádat poslance o prodloužení o 30 dní.

Důvod pro takto dlouhé prodloužení vyplývá podle ministra z opatření, která představil dnes. „Bez existence nouzového stavu vlastně se tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení,“ vysvětlil Blatný.

Školy

Po obnovení prezenční výuky v prvních a druhých třídách a ve speciálních školách by se ostatní žáci a studenti mohli vrátit do lavic postupně ve třech etapách rozvolňování opatření proti Covidu-19. Při zlepšení epidemie na čtvrtou úroveň z pěti by se do škol mohl vrátit zbytek prvního stupně a na druhém stupni by se třídy po týdnech střídaly. Při třetí úrovni by se umožnilo střídání tříd i ve středních školách a do vysokých by se vrátily první ročníky. Ve dvou nejnižších úrovních nákazy by školy fungovaly normálně s výjimkou univerzit třetího věku.

Obchody

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží.

Restaurace

Provoz restaurací bude omezen i v nejnižším stupni uvolnění. Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna.

Služby

Služby s provozovnou budou muset být uzavřené jen ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V dalších stupních se budou muset řídit režimovými a organizačními opatřeními.

Celou tabulku naleznete zde.

 

Zdroj: ČTK

Nahrávání ... Nahrávání ...

Články, které by tě mohly zajímat