Právě vysíláme

Boj celebrit za lepší život slepic se vyplatil. Poslanci schválili zákaz klecových chovů

17. září 2020 13:10
Boj celebrit za lepší život slepic se vyplatil. Poslanci schválili zákaz klecových chovů

Poslanci definitivně schválili zákaz klecových chovů slepic! Pokud zákon podepíše prezident Miloš Zeman, budou klecové chovy muset zmizet do roku 2027.

Kromě hnutí ANO všechny poslanecké kluby hlasovaly pro schválení zákona.  „Pokud vím, tak jen 4 poslanci ANO byli proti a já s jejich pozicí zásadně nesouhlasím,“ napsal premiér Andrej Babiš na Facebooku a postavil se proti klecovému chovu slepic.

Zákaz by měl udělat šťastnější slepičky, ale bude mít i jeden negativní dopad. Podle některých propočtů bychom za jedno vajíčko mohli dávat až 11 korun. Podle poslankyně Margity Balaštíkové by „čtyřčlenná rodina mohla přijít o 2 tisíce korun, kdyby každý z nich snědl ročně 150 vajec.“

Obránci zvířat ale oslavují! Za lepší podmínky drůbeže bojovalo mnoho známých osobností. Tomáš Klus, Ben Cristovao a mnoho dalších se neváhali zapojit do kampaně Měsíc v kleci a na Malostranském náměstí v Praze se nechali zavřít do klece. Zažili tak simulaci podmínek, které nebohá drůbež celé dny prožívá, i když s luxusem vzduchu a denního světla.

Po zveřejnění schválení zákona zpěvák Tomáš Klus neskrýval své nadšení na sociálních sítích. Hodiny v kleci a kampaň Výzva poslancům měla smysl.

Zdroj: Facebook, Instagram, Blesk

Články, které by tě mohly zajímat