Právě vysíláme

Británie má nového premiéra. Stane se jím lídr konzervativců Rishi Sunak

24. října 2022 15:43
Británie má nového premiéra. Stane se jím lídr konzervativců Rishi Sunak

Britská Konzervativní strana potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Před své spolustraníky předstoupí okolo 15:30 SELČ, podle listu The Guardian bude ale jeho proslov neveřejný.

Sunak v souboji o lídra konzervativců vyhrál poté, co jeho protikandidátka Penny Mordaunt z klání odstoupila. V čele země Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Truss, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců.

O sestavení vlády nyní Sunaka požádá král Karel III., podle britských médií by tak panovník mohl učinit už v úterý.

„Vybrali jsme si nového premiéra. Jde o historické rozhodnutí, které znovu ukázalo, jak rozmanitá a talentovaná naše strana je. Rishi má mou plnou podporu,“ uvedla jen několik minut před vyhlášením výsledků nominací Mordaunt.

Sunak je již třetím premiérem, který letos stane v čele britské vlády. Nejprve v červenci po řadě skandálů rezignoval Boris Johnson, kterého po dlouhé volbě nahradila v čele vlády Truss. Na premiérském postu ale nezůstala ani dva měsíce, její mandát tak je nejkratší v historii. O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi v nové volbě rozhodovalo 356 konzervativních poslanců.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat