Právě vysíláme

Británie na nohou: Korunovace Karla III. je za dveřmi. Jak bude probíhat?

5. května 2023 16:20
Británie na nohou: Korunovace Karla III. je za dveřmi. Jak bude probíhat?

Do korunovace britského krále Karla III. zbývá ještě celý den, u Buckinghamského paláce už ale na velkolepou akci čekají stovky lidí.

Podél trasy korunovačního průvodu vyrostlo stanové městečko s obyvateli z celého světa. V rozhovorech s ČTK si pochvalovali skvělou atmosféru a uváděli, že si nemohli nechat ujít historickou událost, jaká už se nemusí za jejich životů opakovat. Královská rodina mezitím finišovala s nácvikem sobotního ceremoniálu, v okolí paláce jsou pro návštěvníky připravené areály s velkoplošnými obrazovkami.

Nácvik na korunovaci

„Byla jsem tady, když se ženil princ William, pak jsme přijeli loni na královnin pohřeb. A řekli jsme si, že je to jedinečná příležitost, vidět korunovaci,“ řekla postarší žena jménem Mary, která přiletěla se svým manželem až z Kalifornie. K britské monarchii ji prý kdysi přitáhla princezna Diana. „Myslím, že si povede dobře,“ řekla o někdejším Dianině manželovi a současném panovníkovi Karlu III.

Velkolepý korunovační průvod po The Mall projde v sobotu odpoledne, král Karel III. se zde však objevil i v pátek. Kolem desáté hodiny a za jásotu přítomných po třídě projela kolona s královským párem, který podle všeho mířil do Westminsterského opatství na další nácvik korunovačního obřadu.

 

Ceremoniál bude v katedrále sledovat na 2000 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a jeho ženy Evy. Ti, kdo nedostali pozvánku a nebudou mít místo přímo u trasy průvodu, mohou vše sledovat na jedné z několika velkoplošných obrazovek rozmístěných v parcích v centru Londýna. Na klid a pořádek bude v ulicích dohlížet přes 11.000 policistů. Jak už bylo oznámeno, na korunovaci dorazí i princ Harry, který žije ve Spojených státech s rodinou je nyní na ostří nože. Přijede bez své manželky Meghan Markle.

řehlídka středověkých tradic, náboženský obřad i „drama“ s politickým přesahem. Tím vším bude sobotní korunovace britského krále, při níž panovník ve Westminsterském opatství v Londýně odpřisáhne věrnost Bohu a slíbí, že bude spravedlivě vládnout lidem v Británii i jejích zámořských teritoriích.

Královské roucho

Jedním z mála otazníků, které se nad sobotním programem vznáší, je ovšem počasí. Předpověď britské meteorologické služby Met Office uvádí, že v čase ceremoniálu v Londýně pravděpodobně zaprší. Fanoušci čekající u Buckinghamského paláce si ale podobný scénář nepřipouští.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat