Právě vysíláme

Britský poslanec oznámil, že je transgender. Přiznal trauma ze znásilnění

1. dubna 2022 9:10
Britský poslanec oznámil, že je transgender. Přiznal trauma ze znásilnění

Britský poslanec Jamie Wallis dnes v silně osobním prohlášení zveřejněném na internetu odhalil, že už od dětství nesouzní se svým fyzickým pohlavím a že to už nedokáže držet v tajnosti. Velšský konzervativec se tak podle médií stal prvním členem britského parlamentu, který kdy veřejnosti oznámil, že je transgenderovou osobou. V příspěvku kromě toho popisuje, že byl před několika měsíci znásilněn a že trpí psychickými problémy.

„Jsem trans. Nebo abych byl přesnější, chtěl bych být,“ napsal Wallis, který od roku 2019 v Dolní sněmovně zastupuje obvod Bridgend na jihu Walesu. „Byla mi diagnostikována genderová dysforie a cítil jsem se takto od doby, kdy jsem ještě byl malé dítě,“ pokračoval poslanec, přičemž použil odborný termín pro stav naprostého nesouladu mezi psychickým a biologickým pohlavím.

Wallis prý byl dříve přesvědčen, že do konce své politické kariéry tuto skutečnost neodhalí, tuto představu ale nyní hodnotí jako „arogantní“. Uvedl, že od stranických kolegů se mu od nástupu do poslanecké funkce dostává velké podpory.

Také ovšem vylíčil traumatické zkušenosti z posledních dvou let. V dubnu 2020 se jej prý někdo pokusil vydírat, přičemž mimo jiné prozradil poslancovu transgenderovou identitu jeho otci. Vloni v září se pak Wallis údajně stal obětí znásilnění při setkání s mužem, s nímž se seznámil na internetu. „Když jsem se rozhodl říct ‚ne‘, na základě toho, že si nechtěl vzít kondom, rozhodl se mě znásilnit,“ píše 37letý konzervativní politik. V prohlášení dodal, že „není v pohodě“ a že trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Wallis o svém osobním životě promluvil těsně po slavnostní večeři konzervativních poslanců a poslankyň s britským premiérem Borisem Johnsonem. Ten přitom podle informací webu Politico zahájil projev ke svým spolustraníkům vtipem souvisejícím s genderovými identitami, když řekl: „Dobrý večer dámy a pánové, nebo jak by řekl (lídr opozičních labouristů) Keir Starmer, lidé, kteří byli při narození označeni za ženy nebo muže.“

Později Johnson na twitteru vyzdvihl Wallisovu odvahu podělit se o hluboce osobní zkušenosti a uvedl, že tato odvaha jistě dodá sílu dalším lidem. „Konzervativní strana bude pod mým vedením vždy poskytovat tobě a komukoli jinému lásku a podporu, kterou potřebujete, abyste byli sami sebou,“ dodal premiér.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat