Právě vysíláme

Budovu Kongresu obsadili ozbrojení příznivci Trumpa. Na místě zasahuje policie

6. ledna 2021 21:17
Budovu Kongresu obsadili ozbrojení příznivci Trumpa. Na místě zasahuje policie

Obě komory amerického Kongresu dnes přerušily jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb kvůli střetu příznivců prezidenta Donalda Trumpa s policií před budovou Kapitolu. Někteří demonstranti překonali zátarasy a po potyčkách s policisty a ochrannou službou se jim podařilo dostat do budovy.

Podle záběrů amerických médií demonstranti ovládli rozsáhlé schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou. Policie použila při střetu slzný plyn, i tak se jí však nepodařilo rozezlený dav zastavit.

Reportérka stanice PBS následně uvedla, že se do budovy dostalo nejméně několik desítek lidí, kteří mávali protrumpovskými vlajkami. Podle záběrů amerických médií se nyní volně procházejí po chodbách sídla Kongresu, často s mobilními telefony v rukou.

Potyčky přišly jen asi dvě hodiny poté, co k protestujícím promluvil prezident Donald Trump, který z pódia před Bílým domem řekl, že nikdy neuzná svou porážku a vyzýval svého viceprezidenta Mikea Pence k narušení jednání v Kongresu, který by měl podle očekávání potvrdit do funkce jeho soka Joea Bidena.

Podle posledních zpráv CNN, dva nezávislé zdroje potvrdily, že na místě je postřelená žena. O koho se jedná, či v jak vážném stavu se nachází, však zatím není známo.

Zdroj: ČTK, CNN.com

Články, které by tě mohly zajímat