Právě vysíláme

Buďte vidět, přežijete! Varují odborníci. Víte, jak budete i za tmy na silnici v bezpečí?

6. března 2018 7:00
Buďte vidět, přežijete! Varují odborníci. Víte, jak budete i za tmy na silnici v bezpečí?

Každý den dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám, jejichž oběťmi bývají často chodci. Příčinou mnoha z nich je nedostatečná viditelnost. Auta i cyklisté mají povinnost svítit, ale chodci takovou povinnost a ani možnost nemají. Přitom právě oni jsou v silničním provozu ti nejzranitelnější.

Vidět a být viděn – je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích a za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.

Jak tedy zvýšit svoji viditelnost?

1) Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je tak, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.

2) Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo).

3) Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.

Reflexní a fluorescenční předměty při tom nejsou drahé. Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovačky, samolepky nebo pásky na ruku pořídíte například v galanteriích nebo v obchodech s jízdními koly za rozumné ceny.

Viditelnost lze zvýšit také vhodnou barvou oblečení. Vybírejte ideálně takové barvy, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Mrkněte na tabulku, jak moc se vaše viditelnost v závislosti na barvu oblečení mění.

Reflexní samolepky

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


Tomu říkáme správný džin v lahvi! Milovník motorek míchá do alkoholu součástky z Harleyů

Články, které by tě mohly zajímat