Právě vysíláme

Bývalý baseballista žaluje McDonald’s za diskriminaci

20. února 2021 9:10
Bývalý baseballista žaluje McDonald’s za diskriminaci

Někdejší baseballista Herb Washington podal žalobu na majitele sítě prodejen McDonald’s. Nelíbí se mu diskriminace provozovatelů černé pleti, kteří kvůli barvě své kůže přicházejí o výhody, jež mají jejich kolegové běloši.

Herb Washington býval hráčem Oakland Athletics. Po ukončení kariéry se rozhodl podnikat a zařídil si provozovnu McDonald’s. Do roku 2017 jich vlastnil sedmadvacet, dnes jich má pouze čtrnáct. Ze ztráty ostatních podniků obviňuje majitele sítě, který po něm žádal splnění nerozumných požadavků. Ty údajně na bělošské provozovatele neměl.

Podle stížnosti měl McDonald’s franšízy vlastněné černochy lokalizovat do horších čtvrtí, bělochům navíc nabízel úlevy na nájemném. Jak uvedl Washington, majitelé prodejní sítě rovněž nepovolili jeho synovi převzít po něm některé z jeho podniků.

McDonald’s pochybení ve svém prohlášení vyvrátilo. Podle společnosti se Washington dostal do problémů kvůli špatnému vedení svého byznysu. „Neplnil naše standardy, co se týče provozu podniku, spokojenosti hostů a reinvestic. Máme o problémech veřejně dostupné záznamy. Píše se v nich o špatných hygienických podmínkách i o jednom z největších objemů stížností zákazníků,“ uvedla síť rychlého občerstvení.

Tomu Washington oponuje tím, že mu společnost házela klacky pod nohy celých čtyřicet let. Podobným stížnostem čelil McDonald’s už v minulosti. Například loni si více než padesát bývalých provozovatelů stěžovalo na to, že jim firma přiděluje restaurace v horších čtvrtích.

Zdroj: NY Post, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat