Právě vysíláme

Část povinností nemocného britského krále Karla III. převezme princ William

6. února 2024 13:09
Část povinností nemocného britského krále Karla III. převezme princ William

Oznámení o nálezu rakoviny u krále Karla III. ovládlo titulní strany britských médií. Daily Mail cituje premiéra Rishiho Sunaka, podle kterého je štěstí, že se na onemocnění přišlo včas.

Dle britských médií Karel III. informoval členy své rodiny osobně, a spekuluje, zda diagnóza ovlivní nedobré vztahy mezi princem Harrym a jeho otcem. Deník The Times se zaměřuje na povinnosti Karla III. v čele britské monarchie, z nichž část nyní převezme jeho starší syn princ William; více do popředí pravděpodobně vystoupí také králova choť Camilla.

„Král bude podle očekávání nadále pokračovat v pravidelných setkáních s premiérem, ačkoliv bude záviset na doporučení lékařů, zda se budou konat osobně. Totéž bude platit pro setkání s tajnou radou“ vysvětlují The Times.

Karel III. se naposledy na veřejnosti objevil v neděli ve východoanglickém Norfolku, kde pro něj typickou rychlou chůzí došel do místního kostela svaté Máří Magdalény. V oznámení o králově diagnóze Buckinghamský palác uvedl, že monarcha načas zruší svá veřejná vystoupení, ale bude pokračovat v administrativní práci.

Podle britských médií kromě pravidelného setkávání se Sunakem bude například král denně dostávat „červené kufříky“ s dokumenty a zprávami ze světa, ale především z britské vlády a parlamentu, bude podepisovat zákony a vykonávat další rutinní povinnosti.

„Nelehký návrat do práce čeká prince Williama,“ soudí stanice BBC o 41letém princi z Walesu a následníkovi trůnu, který 75letého krále po dobu jeho léčby zastoupí například při veřejných akcích. Williamova manželka princezna z Walesu Kate se na konci ledna vrátila z nemocnice, zotavuje se po blíže neupřesněné operaci a ke svým povinnostem se podle médií nevrátí dříve než po Velikonocích.

Oznámení, že Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě, především v západních zemích a zemích britského Společenství národů (Commonwealthu), odkud králi hned v pondělí přicházela přání brzkého uzdravení. Buckinghamský palác o králově diagnóze nezveřejnil mnoho informací – není jasné, s jakým typem rakoviny se Karel III. léčí, ani jaká je prognóza.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat