Právě vysíláme

Celebrity se obrací proti antisemitským výrokům Kanyeho Westa. Co vzkazuje Ross z Přátel?

25. října 2022 12:35
Celebrity se obrací proti antisemitským výrokům Kanyeho Westa. Co vzkazuje Ross z Přátel?

Antisemitské výroky Kanyeho Westa momentálně řeší celé Spojené státy. Řada celebrit se proti názorům slavného rappera ostře vyjádřila a sociálními sítěmi kolují příspěvky, které volají po potlačení rasové nenávisti vůči židovskému obyvatelstvu.

Kanye West bojuje s bipolární poruchou a jeho výroky jsou často za hranicí dobrého vkusu. Nedávno se na sebe rapper upozornil sérií antisemitských výroků. Nechal se například slyšet, že „Židé jsou ve skutečnosti lidé černé rasy“ a on „ukáže těm Židům, že ho nikdo nemůže ovlivnit ani ohrozit.“ Na sociální síť twitter rovněž napsal, že „rozpoutá na Židech ‚death con 3‘“. Dle amerických médií tím odkazoval na stupnici pohotovosti amerických ozbrojených sil DEFCON.

Proti Westovi se ohradila nejenom Americká židovská organizace, ale i řada celebrit. Komička Amy Schumer začala hojně sdílet příspěvek s citací: „Podporují své židovské přátele a židovský národ.“ Pod obrázek pak napsala, že každý druhý Američan neví, co se stalo při holocaustu a je nutné dbát na to, aby se historie neopakovala. Řada známých celebrit ji pak následovala a citát sdílel například Orlando Bloom, Khloe Kardashian, která je švagrovou Kanyeho Westa, nebo Reese Wintherspoon.

Proti Westovi se ohradila i hvězda Přátel David Schwimmer. „Ať už je Kanye mentálně nemocný nebo ne, je to fanatik. Jeho výroky jsou známkou nenávisti vůči Židům….Pokud proti jeho slovům nevystoupíme, sami se stáváme komplici v tomto projevu rasismu,“ napsal herec na instagram a v instastories se pozastavil nad tím, že společnost Adidas, která Westa dlouhodobě sponzoruje, proti rapperovi ještě nevystoupila. Schwimmer rovněž zveřejnil video, ve kterém Kanye říká: „S Adidasem to je tak, že můžu říkat doslova antisemitské s*ačky a oni mě nemůžou shodit.“ „Teď co?“ ptá se herec a v příspěvku označil oficiální účet Adidasu.

Známá značka oblečení nakonec vydala vyjádření, ve kterém oznámila, že s Westem opravdu ukončuje spolupráci. „Jeho nedávné komentáře a činy byly nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné. Porušují firemní hodnoty diverzity a začlenění, vzájemného respektu a spravedlnosti,“ stojí v oficiálním stanovisku.

 

Články, které by tě mohly zajímat