Právě vysíláme

Celostátní skóre PES kleslo, Česko zůstává v nejvyšším stupni

4. ledna 2021 9:10
Celostátní skóre PES kleslo, Česko zůstává v nejvyšším stupni

Rizikový index protiepidemického systému PES klesl na 85 bodů ze sta. Česká republika nadále zůstává v nejvyšším, pátém stupni pohotovosti.

Důvodem poklesu hodnoty PES je snížení takzvaného zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a to z 1,4 na 1,31. Nejhorší situace je aktuálně v Karlovarském kraji, naopak v Plzeňský a Jihočeský kraj se nachází na spodní hranici pátého stupně.

I když reprodukční číslo k dnešku kleslo, mírně se zhoršily další tři ukazatele určující hodnotu indexu PES. Počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 000 obyvatel se zvýšil o 27 na 1 114. Šíření nákazy zrychlilo i mezi lidmi staršími 65 let.

Ministerstvo v lednu chystá změny ve výpočtu indexu. V parametrech pro výpočet indexu velmi pravděpodobně nebude podíl pozitivních mezi testovanými, zohledňovat se naopak bude počet pacientů s Covidem-19 v nemocnicích.

V neděli odhalily laboratoře 6 220 nových případů koronaviru, což je zhruba o 1 250 více než v sobotu. Celkový počet zemřelých s Covidem-19 přesáhl v Česku 12 000.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat