Právě vysíláme

Ceny České hudební akademie Anděl by se měly konat 29. května. Kdo se stane moderátorem?

25. února 2021 9:29
Ceny České hudební akademie Anděl by se měly konat 29. května. Kdo se stane moderátorem?

Jubilejní 30. ročník cen České hudební akademie Anděl by se měly konat letos v sobotu 29. května 2021. Akademici ocení hudebníky za nahrávky z loňského roku. Slavnostní ceremoniál cen, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) odvysílá v hlavním vysílacím čase Česká televize. Předáváním bude provázet Ewa Farna.

„Jsme rádi, že se daří zachovávat kontinuitu Andělů a jejich renomé. Vnímání Cen Anděl samotnými muzikanty, odborníky i veřejností považujeme za stěžejní a těšíme se, že budeme moct společně i v letošním roce oslavit hudbu tak, jak si zasluhuje,“ uvedla producentka Cen Anděl Lucka Hájková z pořádající agentury LUFF Production.

Již vloni se předávání muselo přizpůsobit epidemiologické situaci, která narušila tradici živě přenášených galavečerů, a netradiční podoba se Cenám Anděl s největší pravděpodobností nevyhne ani letos. „Přestože přímý přenos předávání je stále ve hře, během loňského ročníku jsme se přesvědčili o tom, že se můžeme vydat i trochu jiným směrem, který bude divácky atraktivní a vyhovující aktuálním opatřením. Se zveřejněním finální koncepce letošních Andělů ještě chvíli vyčkáme, pracujeme teď s několika scénáři, ve kterých počítáme s různým vývojem situace a vládních opatření,“ podotkla Hájková.

 

Ceny Anděl, které uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie složená z kritiků, producentů a dalších osobností české hudební scény, za sebou zatím mají první kolo hlasování. Po nich bude následovat v pondělí 1. března 2021 vyhlášení nominací.

Žánrové ceny budou znovu nedílnou součástí ceremoniálu a bude mezi nimi figurovat i loňská novinka, kategorie Slovenské album. „Jediná změna se letos týká kategorie Videoklip, která v minulých ročnících občas příliš splývala se Skladbou roku. Nově proto o videoklipu nerozhoduje široká akademie, ale vybraná skupina odborníků, v níž mimo jiné figurují i režiséři a kameramani dosud oceněných klipů,“ sdělil předseda Rady ČHA Honza Vedral.

V loňském roce všech šest nominací na Cenu České hudební akademie Anděl proměnil zpěvák a skladatel Vladimír Mišík. S deskou Jednou Tě potkám uspěl ve čtyřech hlavních a dvou žánrových kategoriích. Do Síně slávy se ČHA poprvé v historii rozhodla uvést nehudebníka. Ve svých 84 letech do ní vstoupil hudební publicista a kritik Jiří Černý.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat