Právě vysíláme

Černé budeme psát s velkým Č, bílé s malým b. Významná tisková agentura AP mění pravidla, další média se přidávají

23. července 2020 9:14
Černé budeme psát s velkým Č, bílé s malým b. Významná tisková agentura AP mění pravidla, další média se přidávají

Významná tisková agentura AP zavádí nová pravidla psaní velkých písmen. Reaguje tak na aktuální protesty v USA proti rasismu. Slovo black (černý) začne agentura psát s velkým písmenem, slovo white (bílý) bude ovšem nadále psáno s malým písmenem. K agentuře se připojila i další světoznámá média.

V reakci na současné protesty proti rasové nerovnosti v USA po smrti Američana George Floyda, řada amerických médií oznámila, že slovo „Black“ (černý) budou v kontextu kultury a rasy psát s velkým písmenem. Nejvíce debat se pak paradoxně strhlo okolo toho, jak psát slovo „White“ (bílý), zda s malým či velkým písmenem.

Významná tisková agentura AP slouží jako zdroj informací pro média po celém světě. Přebírá od ní zprávy i česká ČTK. Vedení agentury AP o psaní slova black s velkým B v kontextu rasy rozhodlo již v červnu. Nyní vydala prohlášení o tom, že slovo white bude nadále psát s malým písmenem. K tomuto názoru se přidala i další média jako New York Times, USA Today či NBC News. Ti budou nadále o běloších psát s malým písmenem.

Jiná média jako například CNN, Fox News a další vydala opačné prohlášení – nově budou psát i slovo „White“ s velkým počátečním písmenem. Tento názor podporuje i Národní asociace černých žurnalistů a řada černošských akademiků.

Zdroj: AP, Novinky, CNN

Články, které by tě mohly zajímat