Právě vysíláme

Česká PATERČATA slaví páté narozeniny! Jak se jim daří a co momentálně nejvíc potřebují?

2. června 2018 14:47
Česká PATERČATA slaví páté narozeniny! Jak se jim daří a co momentálně nejvíc potřebují?

Událost z roku 2013, kdy třiadvacetiletá Alexandra Kiňová přivedla na svět pět dětí, vzbudila zaslouženou pozornost. Mimo jiné i proto, že děti byly počaty přirozeně. Čtyři chlapci a jedna holčička se narodili císařským řezem v pražském Podolí a 2. června slaví pět let.

Při prvních vyšetřeních to podle matky vypadalo, že ke staršímu synovi Antoniovi přibudou „obyčejná“ dvojčata. Při následných prohlídkách ale lékař objevil další plody. „Bála jsem se jít na další ultrazvuk. Říkala jsem si: Co když mi tam najdou další hlavičku?,“ vzpomínala posléze Kiňová na dobu, kdy se život rodiny ze středočeských Milovic obrátil vzhůru nohama. Zlom přišel zejména poté, co se příběh o paterčatech objevil v novinách.

Děti přišly na svět v sedmém měsíci těhotenství, císařským řezem během pouhých pěti minut krátce po sedmé hodině ráno. Kluci dostali jména Michael, Alex (jsou jednovaječná dvojčata), Martin a Deniel, jedinou holčičku pojmenovali rodiče Tereza. „Když jsem jí řekl, že jsou to čtyři kluci a jedna holčička, řekla jen – ty vado. Chtěla víc holčiček, ale oba jsme hrozně šťastní, že jsou v pořádku,“ popsal bezprostřední reakci Kiňové její druh a otec dětí Antonín Kroščen.

ČTĚTE TAKÉNejšťastnější trojčata! Maminka zaznamenává život svých dcer

Předčasnému narození odpovídala i porodní váha paterčat, která se pohybovala od 1 214 do 1 340 gramů, a děti proto strávily první měsíc života v inkubátoru. Pak ale už mohly za matkou a začátkem srpna 2013 odjeli všichni společně do Milovic, kde rodina žije. Ovšem ne už v původním malém jednopokojovém bytě. Od obce totiž dostali nájemní smlouvu na třípokojový byt o rozloze 110 metrů čtverečních, kam se dva dospělí a šest dětí přeci jen vejdou lépe.

Rodině nadále pomáhá i místní Rodinné centrum Milovice, které pro ně pořádá sbírku jak materiální tak finanční. Co rodině momentálně nejvíce schází?

Narození prvních českých paterčat ale nevyvolalo jen pozitivní reakce. Hlavně kvůli jejich romskému původu, sociálním dávkám, darům a další pomoci, jež rodina dostala. Na internetových diskusích se například objevila řada nenávistných výroků, rodina i město proto tajily termín návratu z porodnice. Přímé ohrožení nebo rasistické útoky policie neštěstí nezaznamenala, mladá matka se ale přes velký zájem médií poměrně dlouho držela v ústraní.

Zpočátku měla při péči o děti k dispozici pečovatelky. Na podporu rodiny vznikla také sbírka, kterou založil Klub dvojčat a vícerčat. V lednu 2015 ale Kiňová s klubem po neshodách ukončila spolupráci. Klub proto peníze převedl na pražský magistrát, který sbírku povolil. Částku ve výši 616 000 korun město rodině vyplatilo v únoru 2017 formou daru, čímž rodina přišla o některé sociální dávky. Kiňová se s klubem o finance ze sbírky i neúspěšně soudila.

„Máme složitý život, ale nestěžuju si. Nejdůležitější pro mě je, že děti jsou zdravé a šikovné… Jsou hodně společenské a navzájem si pomáhají“, řekla vloni v srpnu pro Mladou frontu Dnes česká „supermáma“, která po porodu prodělala již několik operací břicha. Do hektického života rozvětvené rodiny mohli nahlédnout i televizní diváci, a to prostřednictvím dokumentárního seriálu s názvem Paterčata, který vznikl v České televizi.

Zdroj: Facebook, Rodinné centrum Milovice

Jsou podle vás rodinné fotky nuda? Tahle galerie vás vyvede z omylu

Články, které by tě mohly zajímat