Právě vysíláme

Česká republika je prý osmou nejmírumilovnější zemí světa! Tvrdí to nový žebříček

11. června 2020 13:10
Česká republika je prý osmou nejmírumilovnější zemí světa! Tvrdí to nový žebříček

Češi, máme důvod k oslavě! Naše země se totiž podle letošního žebříčku Global Peace Index umístila mezi desítkou nejmírumilovnějších zemí na světě. V tomto ohledu jsme porazili například Spojené státy, Velkou Británii, Rusko či Čínu!

Skvělý výkon

Každoroční žebříček Global Peace Index hodnotil řadu kritérií, mezi které například patřila míra kriminality, dostupnost zbraní, kvalita armády, vztahy se sousedními zeměmi či účast na zahraničních konfliktech. V porovnání s loňským žebříčkem se Česká republika sice lehce pohoršila (o jednu příčku), ale stále patří mezi deset nejmírumilovnějších zemích na světě. Máme na co být pyšní!

Češi patří k nejmírumilovnějším lidem na světě

Vůbec nejmírumilovnější zemí světa byl opět Island, jenž první příčku obhájil z loňského roku. Na druhém místě se poté umístil Nový Zéland a pod ním Portugalsko, Rakousko, Dánsko, Kanada a Singapur. Desítku nejpohodovějších zemí světa po Česku uzavírají Japonsko a Švýcarsko. Co se regionů týče, tak nejmírumilovnějším světadílem byla opět Evropa.

V žebříčku mírumilovnosti selhaly velké mocnosti jako Velká Británie (42. místo), Spojené státy (121. místo), Rusko (154. místo) či Čína (104. místo). Zdá se, že žít ve vlivné zemi není vůbec zárukou pohodového života. Naopak!

Zdroj: ČTK, Global Peace Index 2020, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat