Právě vysíláme

České stopy v amerických seriálech: Phoebe žila v Praze a Rory chtěla přespat v cele Václava Havla

29. dubna 2021 9:10
České stopy v amerických seriálech: Phoebe žila v Praze a Rory chtěla přespat v cele Václava Havla

Ačkoliv patří rozlohou Česká republika mezi nejmenší země Evropy, své místo si v zahraničních seriálech vždy našla. Nejednou se o ní zmínili postavy z Gilmorových děvčat, Přátel, Teorie velkého třesku a dalších slavných snímků.

Česko patří mezi oblíbené filmové destinace zahraničních agentur. Vybírají si ho nejen pro krásné historické centrum Prahy, ale i kvůli nízkým poplatkům za natáčecí lokace. V amerických seriálech či filmech se však republika neobjevuje pouze vizuálně. Nejednou se stalo, že scénáristé vložili postavám do úst hlášku, v níž naráželi nejen na krásy tuzemska, ale i na českou historii či chování místních občanů.

Gilmorova děvčata

Tak například v Gilmorových děvčatech se odkazů na Českou republiku objevilo hned několik. V devátém díle první série například Rory vypráví, že z cely, kde byl zavřený Václav Havel, je dnes ubytovna a dodává, že by tam s Lorelai na své cestě do Evropy mohli přespat. Richard v jednom z dílů prohlásil, že po něm chtěl taxikář pět dolarů, jako by snad byli v Praze, a Emily zavzpomínala na to, jak je Praha krásná. Sookie pak neopomněla okomentovat rozdělení Československa. „Věděli jste, že Československo už neexistuje? To je divné, ne? Jako kdyby místo amerického státu Connecticut byly najednou dvě země – Connec a Ticut.“

Teorie velkého třesku

Teorii velkého třesku pak Sheldon zmínil Československo při vzpomínce na to, jak v německém Heidelbergu ochutnával místní klobásky. „Výsledkem byla vnitřní blesková válka a moje střeva si střihla roli Československa,“ vyprávěl. V jedné z dalších epizod zmínili mladí vědci během fantasy hry svatého Václava, později pak Penny zalhala o tom, že jede do Prahy natáčet film s Angelinou Jolie.

Přátelé

Stopy Česka bychom pak našli také v kultovním seriálu Přátelé. ChandlerJoeym měli například na lednici pravidelně pivo značky Pilsner Urquell a Phoebe během rozhovoru se svou mámou prozradila, že žila v Praze, což později v jedné z epizod znovu potvrdila. Chandler jako sportovní fanoušek pak neopomněl okomentovat Moničino nadšení z hraní tenisu. „Klídek, Martino,“ řekl jí s odkazem na českou tenistku Martinu Navrátilovou.

A podobné zmínky bychom našli i v mnoha jiných seriálech. Namátkou můžeme vybrat třeba Simpsonovi, do jejichž městečka se jednou přijeli podívat Petr ČechMarkétou Irglovou. Další české stopy najdeme v Jak jsem poznal Vaši matku, Sherlockovi, Beverly Hills 902 10, Super drbně a mnohých dalších.

Zdroj: Aktuálně, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat