Právě vysíláme

České tanečnice pobouřily svět a jsou označeny za rasistky. Svým číslem prý urazily cizí kulturu

16. června 2021 13:10
České tanečnice pobouřily svět a jsou označeny za rasistky. Svým číslem prý urazily cizí kulturu

České tanečnice se postaraly o pořádný poprask a kvůli svému číslu byly dokonce nařčeny z rasismu. Na video totiž předvedly domorodý tanec haka s nabarvenými obličeji načerno.

Maorové jsou původní polynéští obyvatelé Nového Zélandu a mají svou specifickou kulturu. Česká taneční skupina pod vedením choreografky Jarmily Chromíkové pak nacvičila domorodý tanec haka. Dívky si pak i nabarvily obličej načerno, aby napodobily klasické maorské tetování.

Maorové při ukázce tance

Video zveřejněné na Instagramu ovšem vyvolalo velký rozruch a překvapivě se stalo virálním. Skupina pak byla maorskými aktivisty označena za rasistickou. „Video představuje stále rostoucí trend on-line karikatur popisujících Maory jako divochy, nevzdělané a agresivní lidi, a přitom se maskujících jako vtip,“ uvedl například poradce pro věci maorské kultury působící na Canterburské univerzitě v novozélandském městě Christchurch. Pod videm se pak objevily kritické komentáře, ve kterých uživatelé napadají skupinu z toho, že překrucuje cizí kulturu.  Urážlivé je pak i nabarvení obličeje načerno tzv. blackface, tedy fenomén, kdy si běloch nabarví obličej, aby ztvárnil postavu černocha.

Choreografka Chromíková rasismus odmítá a pro Novinky.cz uvedla, že tanec rozhodně nevznikl, aby zesměšnil cizí kulturu. Na Novém Zélandu má prý navíc plno přátel, jelikož tam delší dobu sama pobývala. „Když je někdo umělec, tak může tvořit, jak chce. Je na ostatních, jak si dílo přeberou,“ uvedla.

 

Články, které by tě mohly zajímat