Právě vysíláme

Česko kvůli koronaviru zakazuje akce nad 100 lidí. Zavřou se i školy!

10. března 2020 10:13
Česko kvůli koronaviru zakazuje akce nad 100 lidí. Zavřou se i školy!

Vláda rozhodla, že od úterního večera zakazuje všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. Kvůli šíření koronaviru se zavřou i základní, střední i vyšší odborné školy. Na jak dlouho? To zatím není jasné!

Ministerstvo zdravotnictví vydalo kvůli koronaviru zákaz pořádání kulturních, sportovních i společenských akcí s počtem nad 100 osob. Zákaz začne platit v úterý od 18:00 hodin. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš. Současně od středy zavírá základní, střední a vyšší odborné školy. Vysoké školy si v této věci rozhodnou každá samostatně. Otevřeny nadále zůstávají i mateřské školy a jesle.

Na některých hranicích v ČR začaly namátkové kontroly, vznikne na nich zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu. Kontroly budou i v mezinárodních rychlících. Od úterka stát také zakázal návštěvy na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů. Vláda v pondělí schválila bezúročné půjčky pro firmy postižené nákazou, vyčlenila na ně prozatím 600 milionů korun.

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru, oznámil dnes ráno na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii.

 

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat