Právě vysíláme

Český youtuber vnikl do krematoria, natáčel tam rakve

28. dubna 2022 13:24
Český youtuber vnikl do krematoria, natáčel tam rakve

Město Ústí nad Labem podalo trestní oznámení na youtubera Majka, který vnikl do nezamčené budovy krematoria. Novinářům to řekl primátor města Petr Nedvědický. Natáčel tam mimo jiného obřadní síně nebo chladicí místnosti.

K pořízení snímků a jejich následnému zveřejnění ho údajně vedly staré články, které se týkaly bývalého provozovatele, který za nesprávné nakládání s ostatky dostal pokutu.

„My jsme splnili svou zákonnou povinnost, protože nepochybně podle našich právníků, kteří okamžitě případ rozklíčovali, došlo k porušení několika zákonných předpisů a my jsme ze zákona povinni na to reagovat,“ uvedl Nedvědický. Podle něj youtuber zřejmě porušil pietu pozůstalých i nebožtíků a na místě byl nelegálně. „Největší neštěstí je, že tady došlo k poškození města. Těžko vysvětlíme někomu támhle z Brna, že se takhle k nebožtíkům nechováme,“ dodal primátor.

S podáním trestního oznámení nesouhlasí náměstek primátora Pavel Tošovský (ODS), podle něj stačí, že se youtuber v dalším videu veřejně omluvil. „Podle mě ten člověk si uvědomil, že udělal chybu,“ řekl náměstek novinářům. Doplnil, že objekt krematoria je nyní zabezpečen.

Youtuber v omluvném videu uvedl, že se do areálu dostal dírou v plotě a do budovy otevřenými dveřmi. „Každý dělá chyby a základ je se z toho poučit,“ řekl mladík.

Městské služby, které krematorium spravují, objekt krátce po zveřejnění videa zabezpečily. „Prováděli jsme zběžnou kontrolu a na první pohled se neztratilo nic. Žádná škoda nevznikla,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu ředitel Městských služeb Tomáš Vohryzka.

 

Články, které by tě mohly zajímat