Právě vysíláme

Čeští psi budou pomáhat v Izraeli s vyhledáváním drog, bankovek či tabáku

15. srpna 2022 14:51
Čeští psi budou pomáhat v Izraeli s vyhledáváním drog, bankovek či tabáku

S vyhledáváním drog, bankovek nebo tabáku bude v Izraeli pomáhat sedm psů vycvičených českými celníky z Heřmanic. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Celníci také proškolili šest izraelských psovodů. Psi budou nasazeni v přístavech, na mezinárodních letištích či na hraničních přechodech.

Psa na vyhledávání tabáku podle Prudičové celníci pro Izrael vycvičili poprvé, v zemi totiž dochází stále častěji k záchytu nelegálního tabáku. „Izraelští psovodi absolvovali náročný výcvik nejen v prostoru nové multifunkční výcvikové haly, ale získané zkušenosti prověřili se svými svěřenci také při kontrolách na silnicích, letišti a v jiných objektech,“ uvedla mluvčí.

Podle Prudičové jde o v pořadí čtvrtý kurz pro izraelské celníky. Pro tamní celní správu čeští kynologové od roku 2014 vycvičili 21 psů, proškolili 18 psovodů a dva instruktory kynologického výcviku, dodala Prudičová.

Výcvikové středisko pro služební kynologii Celní správy ČR vzniklo v Heřmanicích nedaleko česko-polské hranice v roce 1996 a od roku 2005 má status světové celní organizace. Za dobu své existence vychovala základna přes 1000 psů s psovody pro českou celní správu. Doposud uskutečnila 31 zahraničních kurzů, při kterých proškolila přes 30 instruktorů a přes 90 psovodů z celého světa.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat