Právě vysíláme

Cestování se psem: Jak čtyřnohého mazlíčka uklidnit a zbavit ho stresu?

19. května 2021 15:53
Cestování se psem: Jak čtyřnohého mazlíčka uklidnit a zbavit ho stresu?

Psa vlastní v České republice více než polovina domácností. S radostí ze čtyřnohého mazlíčka však přichází také starosti, zejména pak, pokud člověk plánuje vycestovat na více dní mimo domov. Buď musí najít někoho, kdo se o psa postará, nebo si ho vzít s sebou. Mnoho zvířat navíc bývá z cestování ve stresu, je proto důležité je na delší pobyt v autě připravit.

S přípravou je nutné začít už od štěněte. V prvních měsících života bývají pejsci nejvíce zvědaví, a tak jim v souvislosti s cestováním autem můžeme vytvořit příjemnou spojitost. Příkladem mohou být výlety do přírody. Jakmile pejsek zjistí, že se autem dostane na doposud neprobádané území, bude se na každou cestu těšit.

Pokud se váš pejsek i přesto bude bát cestování, je vhodné mu podat jeden z prostředků na zklidnění. Zvolit můžete například feromonový obojek nebo mléčný hydrolyzovaný protein Alavis Relax. Existují pak také zklidňující kapky Serene UM, které se dají zakoupit také ve formě tablet.

Jestliže se chystáte na delší cestu, mějte na paměti, že je důležité každé dvě až tři hodiny zastavovat, aby se mohl pes proběhnout a vykonat potřebu. Od stresu vašemu mazlíčkovi pomůže také jeho oblíbená hračka či pamlsek.

Při cestování dbejte na dodržování silničních zákonů. Při přepravě zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče ani dalších osob či zvířat, proto musí být pes v autě dostatečně zabezpečený. Existují pro ně například speciální pásy, kterými je připoutáte k jednomu místu. Ideální je pejska převážet v zavazadlovém prostoru nebo na zadní sedačce.

Jak bezpečně cestovat s vaším psím miláčkem Vám přináší projekt společnosti Active Radio Bezpečně na cestěwww.bezpecnenaceste.cz. Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod a to podle pravidel uveřejněných na stránkách www.fondzabranyskod.cz.

Zdroj: DogSie, Cestování se psem, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat