Právě vysíláme

Charlie Hebdo na hraně? Satirický časopis čelí kritice za obálku s Alžbětou II. a Meghan Markle

14. března 2021 14:10
Charlie Hebdo na hraně? Satirický časopis čelí kritice za obálku s Alžbětou II. a Meghan Markle

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo vzbudil velkou pozornost další kontroverzní titulní stranou. Zveřejnil totiž ilustrovanou satiru britské královny a Meghan Markle.

Britskou královnu Alžbětu II. vyobrazili v karikatuře tak, že klečí na krku Meghan Markle. Na titulce je psáno: „Proč Meghan opustila Buckinghamský palác? Protože jsem už nemohla dýchat,“ odpovídá pak vévodkyně ze Sussexu. Redakce časopisu pak využila symboliku smrti George Floyda, černocha, který byl zavražděn americkým policistou. Zločin vyvolal hnutí Black Lives Matter.

Zneužití smutné události v cizí karikaturu se ale mnoha lidem nelíbí a časopis je nyní kritizován nejenom ostatními novináři, ale i Nadine White, šéfkou analytické společnosti zaměřené na rasovou rovnost. „Tohle neposouvá hranice, nikoho nerozesměje, ani nenapadá rasismus. Ty problémy to snižuje a je to urážlivé, ve všech ohledech,“ napsala na Twitteru.

Charlie Hebdo zažil v roce 2015 obrovskou tragédii kvůli karikatuře proroka Mohameda. Do redakce vtrhli 7. ledna dva maskovaní muži a během útoku zabili 12 lidí. K teroru se poté přihlásil Islámský stát.

 

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat