Právě vysíláme

Čína otevřela nejdelší nadmořský most na světě! Stavba trvala skoro 10 let a propojuje tři čínská velkoměsta

24. října 2018 15:10
Čína otevřela nejdelší nadmořský most na světě! Stavba trvala skoro 10 let a propojuje tři čínská velkoměsta

Stavba mostu je jeden z největších a časově nejdelších projektů, do kterých se čínský stát kdy pustil. Most obsahoval tolik ocele, jako 60 Eiffelových věží a 10 olympijských stadionů v Pekingu. Podle čínských serverů má urychlit dopravu mezi městy Hong Kong, Macao a Ču-Chaj.

Most nesoucí jméno Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge disponuje velmi pozoruhodnými statistikami. Celková stavba je 55 km dlouhá a nadmořskou část vedoucí přes jihočínské moře podporují dokonce dva umělé ostrovy! Podle inženýrů by měl most stát minimálně dalších 100 let a jeho hlavním cílem je pomoct rozvíjet místní region Kuang-Tung.

Stavba mostu se ale neobešla bez problémů. Celková částka stavby činila 130 miliard juanů, v přepočtu zhruba 424,2 miliard Kč. Projekt navíc doprovázely korupční skandály a termín otevření se chvíli musel odsunout. Během stavby kvůli těžkým podmínkám také zemřelo 7 dělníků a 129 se zranilo. Většina zranění a úmrtí přišlo kvůli pádu z výšky.

Nicméně, most Hong-Kong-Macau-Zhuhai Bridge se dočkal ukončení a musíme říct, že je to opravdu neskutečná konstrukce. Uvidíme, zda most za těch 100 let splní svůj úkol a pomůže ekonomice místního regionu.

Zdroj: Daily Mail, CCTV, LadBible, Instagram

Indonésané mohou vyměnit plastové lahve za jízdenku na autobus

Články, které by tě mohly zajímat