Právě vysíláme

Čína zakázala chlapecké kapely nebo pořady, v nichž muži nevypadají mužně

9. září 2021 9:10
Čína zakázala chlapecké kapely nebo pořady, v nichž muži nevypadají mužně

Po zákazu hraní on-line déle než tři hodiny denně, přichází Čína s dalšími omezeními. Tentokrát se týkají vzhledu mužů. Pokud pánové nevypadají dost mužně, mají nově zákaz objevit se na obrazovkách. To platí i pro slavné chlapecké kapely.

Zábavní průmysl v Číně dostal další tvrdou ránu. Komunistická vláda už dříve zakázala hraní on-line déle než tři hodiny a vydala také seznam zakázané hudby, kdy budou muset provozovatelé karaoke barů od pátku 1. října 2021 kontrolovat listy s písněmi a hlásit ty vadné. Zakázat lze v podstatě cokoliv s odkazem na mravnost nebo národní čest.

Nově vydala vláda také pravidlo, které se týká „mužů, kteří nevypadají dost mužně“. Jak je nové pravidlo přesně definováno, televizní stanice nebudou moci zobrazovat nebo propagovat „nenormální estetiku,“ ke které se řadí „zženštilí muži“, „vulgární influenceři“ a účinkující s „pokleslými mravy“.

Takoví lidí se nebudou moci objevovat v zábavních televizních pořadech, jako jsou zejména talentové soutěže. Zákaz se týká také slavných chlapeckých čínských kapel. Ty by podle tamní vlády mohly lidem připomínat západ a demokracii. Za zcela nevhodné považuje vláda zejména herce a zpěváky z Jižní Koreje a Japonska.

Komunistická strana už zasáhla proti několika konkrétním celebritám. Filmy s populární herečkou Čao Wej bez vysvětlení zmizely z nabídky filmů na streamovacích platformách, její jméno už nefiguruje v titulcích televizních pořadů. Jiná mladá herečka dostala minulý týden od úřadů pokutu 299 milionů jüanů (990 milionů korun) za daňové úniky a jako výstrahu, že slavné osobnosti mají jít mladým lidem vzorem.

Články, které by tě mohly zajímat