Právě vysíláme

Covidem–19 onemocněly kočky v pražské zoo

3. března 2021 17:57
Covidem–19 onemocněly kočky v pražské zoo

Nákazu koronavirem u páru koček krátkouchých potvrdila pražská zoologická zahrada v Troji. Jejich zdravotní stav se podle ředitele Miroslava Bobka lepší.

Kvůli nákaze u lvů a gorilího samce, která se potvrdila na konci února, zoo ve spolupráci s veterinární správou a s Hygienickou stanicí hlavního města testovala i další zvířata. Výsledky testů podle ředitele zoo ukázaly, že pozitivní jsou i kočky krátkouché, které jsou spolu se lvy umístěné v Pavilonu šelem. „Naopak u goril byly s výjimkou Richarda výsledky negativní,“ dodal ředitel Bobek.

Podle kurátora savců Pavla Brandla samec Richard od skupiny goril v pražské zoo oddělený nebude. Podle něj by rozdělení skupiny vedlo k enormnímu stresu u zvířat, což by mohlo mít vliv na průběh nemoci. Vzhledem k tomu, že se Richard nakazil zhruba před týdnem, tak se podle Brandla virus ve skupině goril chovaných v trojské zoo už šířil.

Většině z nakažených zvířat nyní podávají antipyretika a vitamín C, samec kočky krátkouché Suchi se léčí antibiotiky a lékem Ivermektin.

Zoologické zahrady jsou vládním nařízením uzavřené od 18. prosince. Na jaře byly zoo uzavřené od 13. března do 27. dubna a na podzim od 9. října do 2. prosince, další dny byla návštěvnost omezená například limitovaným počtem osob v areálu zoo nebo zákazem vstupu veřejnosti do pavilonů.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat