Právě vysíláme

Čtvrtý den ohnivého pekla v Českém Švýcarsku. Je Pravčická brána v ohrožení?!

27. července 2022 8:22
Čtvrtý den ohnivého pekla v Českém Švýcarsku. Je Pravčická brána v ohrožení?!

Čtvrtý den zasahují hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko. Požár se přes noc nerozšířil, hasiči dál zasahují na ploše o velikosti 1 000 hektarů. Je národní přírodní památka v ohrožení?

Podařilo se zajistit požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa u Jetřichovic a požár neohrožuje ani zatím nevystěhovanou obec Janov. Domovy muselo opustit odhadem 450 lidí. Hraniční přechod v Hřensku je uzavřen. Počet hasičů se dnes zvýší, řekl ráno ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

„Hlavní hasební práce probíhají na skalách přímo v Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky. Je to na té pravé straně Kamenice směrem dolů, tam kde to bylo nejméně zasažené,“ řekl Rudolf. Práce komplikuje vítr, který zesiluje a přispívá k rozhořívání ohnisek.

Do parku v úterý dorazil polský vrtulník, který se okamžitě zapojil do pomoci s hašením. Vrtulník ze Slovenska přistál na letišti v Ústí nad Labem a zapojí se dnes ráno. Kdy dorazí dvojice speciálních hasičských letadel z Itálie, zatím podle mluvčího není jasné. Pomoci mají také hasiči z jižních Čech a z Moravskoslezského kraje přijedou hasiči se speciálními kontejnery.

Do Německa se lidé již přes Hřensko nedostanou. „Ani německá strana nikoho do České republiky nepustí,“ doplnil Rudolf. Využít lze podle mluvčího přechod na Cínovci či v Petrovicích, případně se lze do Německa dostat po dálnici. Uzavřen je také příjezd do Vysoké Lípy z Jetřichovic, do obce Janov se mohou starousedlíci dostat z Děčína. Zavřená je také cesta ze Hřenska do Mezné a Mezní Louky.

Rozsáhlý požár, který ničí oblast nedaleko Pravčické brány by neměl podle odborníků národní přírodní památku zničit. Je naděje, že oheň, který se zatím šíří z Malinového dolu na východ Pravčickou bránu mine.

„Je-li pískovec vystaven žáru, povrchová vrstva se stane náchylnější k odlupování. Odlupovaly by se z ní tenčí šupiny, popřípadě silnější desky, které mohou mít tloušťku až deset centimetrů,“ uvedl pro Blesk geolog Jiří Adamovič, který prozradil, co by se stalo, kdyby došlo na nejhorší a požár by ji zasáhl.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat