Právě vysíláme

Další soud shledal Weinsteina vinným ze znásilnění, hrozí mu dalších 24 let

20. prosince 2022 13:39
Další soud shledal Weinsteina vinným ze znásilnění, hrozí mu dalších 24 let

Soud v Los Angeles shledal v pondělí bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění. Porota se na tom shodla po devíti dnech diskusí.

Sexuálních deliktů se podle poroty Weinstein dopustil v případě jedné ze čtyř žen, které u kalifornského soudu vypovídaly. V případě další ženy ho porotci zprostili obvinění a u zbývajících dvou nedospěli k závěru. Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody, který mu uložil v roce 2020 soud v New Yorku.

Porota složená z osmi mužů a čtyř žen se shodla, že Weinstein znásilnil jednu z vypovídajících žen, nutil ji k orálnímu sexu a i jinak ji sexuálně zneužil poté, co ji bez pozvání navštívil v hotelovém pokoji během filmového festivalu v Los Angeles v roce 2013. Producenta naopak zprostila obvinění v případu zahrnujícím další z vypovídajících.

Porota se znovu sejde, aby si vyslechla přitěžující okolnosti, které by mohly ovlivnit výši trestu. Sedmdesátiletému Weinsteinovi hrozí odnětí svobody v délce až 24 let. Výše trestu u soudu padne na začátku příštího roku, uvádí list Los Angeles Times.

Zdroj: Profimedia

V případu dalších obvinění, která proti Weinsteinovi vznesla jediná z žen vystupující v kalifornském procesu s filmovým magnátem pod svojí pravou identitou, režisérka a herečka Jennifer Siebel Newsom, se porotci nedokázali shodnout. Stejně tak porotci oznámili, že nebyli s to dospět k závěru ohledně obvinění vznesených poslední z žen.

Bývalý magnát čelil celkem sedmi bodům obžaloby – dva se týkaly znásilnění a pět sexuálních útoků v letech 2005 až 2013, vinným byl nakonec shledán ve třech bodech. „Harvey Weinstein už nikdy další ženu neznásilní. Stráví zbytek života za mřížemi, kam také patří,“ podotkla v prohlášení Siebel Newsom.

Weinsteinův případ, o kterém jako první informoval deník The New York Times, před lety spustil lavinu obvinění ze sexuálního násilí proti známým mužům v rámci hnutí MeToo. Weinstein kvůli výpovědím žen přišel o pevnou pozici ve filmovém průmyslu. Po dlouhá léta stál s bratrem Bobem v čele produkční společnosti Miramax a později společně s ním založil vlastní společnost The Weinstein Company. Producent si v New Yorku zatím odpykal dva roky ze svého 23letého trestu. Do vězení v Los Angeles nenastoupí dříve, než vyprší jeho odnětí svobody na východním pobřeží.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat