Právě vysíláme

Daňový rekord Elona Muska: Kolik nejbohatší muž světa odvede americké vládě peněz?

22. prosince 2021 9:10
Daňový rekord Elona Muska: Kolik nejbohatší muž světa odvede americké vládě peněz?

Elon Musk je nejbohatším člověkem na světě, a proto je jasné, že i jeho daně budou směřovat do obrovských výšin. Ovšem pozor, slavný miliardář možná překonal rekord.

Musk začal v listopadu prodávat část svých akcií ve vlastní společnosti Tesla. A jelikož nejbohatšího muže planety v minulosti politici kritizovali za to, že se vyhýbá placení daní, Elon nyní sám na Twitteru oznámil, že za letošní rok zaplatí americké vládě na daních 11 miliard dolarů. Půjde tak o nejvyšší částku, co v rámci povinných odvodů, kdo kdy ve Státech zaplatil. Neobvykle vysoká daň přichází poté, co Musk uplatnil téměř 15 milionů opcí. Kvůli tomu musel prodat miliony akcií, aby pokryl daně související s těmito transakcemi.

Výzkum organizace ProPublica v minulosti zjistil, že mezi lety 2014 až 2018 zaplatil Musk na daních dohromady 455 milionů dolarů z příjmu 1,52 miliardy, zatímco výše jeho majetku díky posilujícím akciím vzrostla až o 13,9 miliardy. Právě za „malé“ daňové odbody byl například kritizován demokratickou senátorkou Elizabeth Warren, která na Twitteru uvedla, že Musk by měl platit daně a přestat „se přiživovat na všech ostatních“ poté, co ho časopis Time označil za „osobnost roku.“

 

Články, které by tě mohly zajímat