Právě vysíláme

Demence Bruce Willise se zhoršuje. Herec už nemůže skoro mluvit, řekl blízký přátel

17. října 2023 11:32
Demence Bruce Willise se zhoršuje. Herec už nemůže skoro mluvit, řekl blízký přátel

Herce Bruce Willise zastihla před časem vážná nemoc. Hvězda mnoha známých akčních filmů trpí frontotemporální demencí a jeho stav se bohužel zhoršuje.

Herec, který kvůli nemoci musel ukončit kariéru, je v péči svých blízkých. Brucova manželka před časem uvedla, že Willis na tom opravdu není dobře a doslova se jí ztrácí před očima. O jeho stavu nyní do médií promluvil i blízký přítel Glenn Gordon Caron, který uvedl, že Bruce má velký problém i s komunikací.

Caron řekl, že Willis svého přítele při návštěvách poznává, nemůže ovšem komunikovat. Herec se rovněž musel vzdát svého velkého koníčka, což byla četba. „Málokdo to ví, ale byl to vášnivý čtenář. Teď už však nečte,“ řekl Caron pro New York Post. Herec dle něj už není schopen pořádně mluvit, ovšem stále je to ten stejný Bruce. Caron herce popisuje jako mimořádného člověka, který měl vždy velkou radost ze života. „Miloval život, zbožňoval se každé ráno probouzet a žít naplno. Představa, že teď vidí život takhle zamlženě, nedává smysl. Je vážně úžasný chlap,“ uvedl.

Frontotemporální demence se popisuje jako typ demence, která se nejčastěji vyskytuje u lidí mladších 60 let. „Zatímco termín ‚demence‘ je nejčastěji spojován se ztrátou paměti, Frontotemporální demence (FTD) je jiná: mnohem pravděpodobněji ovlivní osobnost postiženého, chování, jazyk i pohyb, právě kvůli částem mozku, které postihuje: čelní a spánkový lalok,“ stojí na webu AFTD. Lidé diagnostikovaní s tímto typem demence mají podle asociace průměrnou dobu dožití 7 až 13 let.

Články, které by tě mohly zajímat