Právě vysíláme

Děti z velké rodiny trpí nemocí, kvůli které jednou oslepnou. Rodiče je vzali na velkou cestu, aby stihly vidět svět

21. září 2022 12:05
Děti z velké rodiny trpí nemocí, kvůli které jednou oslepnou. Rodiče je vzali na velkou cestu, aby stihly vidět svět

Manželé Edith a Sebastien z Kanady mají čtyři krásné děti, ke třem z nich ale osud bohužel nebyl přívětivý. Děti onemocněly vzácnou chorobou, kvůli které přijdou částečně o zrak. Rodiče se jim tedy rozhodli ukázal svět, dokud je čas.

Holčička Mia onemocněla, když jí byly pouhé tři roky. Lékaři jí diagnostikovali retinitis pigmentosa, což je dědičná choroba, kvůli které se časem přichází o zrak. Konkrétně se jedná o onemocnění oka, které postihuje sítnici. Stejná nemoc poté postihla i bratry malé Mii – sedmiletého Colina a pětiletého Laurenta. Na nemoc doposud neexistuje lék.

 

Ačkoliv byla lékařská diagnóza pro rodiče zdrcující, Edith a Sebastian se rozhodli, že dětem zajistí krásné dětství. Jelikož jim lékař poradil, aby jim umožnili co nejvíce vizuálních vzpomínek, vzali děti na cestu kolem světa. „Neukážu jim slona v knize, ale vezmu je tam, kde uvidí toho skutečného,“ říká Sebastien.

Rodina se na cestu vydala v březnu tohoto roku. Zamířila do Afriky a navštívila Zambii a Tanzanii. Poté se vydala do Mongolska, Indonésie a do Turecka. Děti tak mohly vidět nejrůznější zvířata a zažít zcela jiný svět. „Chceme jim i ukázat, že bez ohledu na to, jaký budou mít v budoucnu život, mají zároveň velké štěstí, že mají tekoucí vodu a teplý domov,“ okomentovala volbu cesty maminka Edith.

Články, které by tě mohly zajímat