Právě vysíláme

Divadla a koncerty už v dubnu? Ve hře jsou festivaly s testy

13. března 2021 9:10
Divadla a koncerty už v dubnu? Ve hře jsou festivaly s testy

Podporu těmto aktivitám vyjádřil ministr kultury Lubomír Zaorálek. Letní scény by podle něj mohly být pilotními projekty pro účast otestovaných diváků na kulturních akcích. Kultura by se mohla obnovit koncem dubna nebo začátkem května.

Podle Zaorálka by se mohlo testovat na velkých akcích, jako jsou letní festivaly. U divadel a kin se chce testování  vyhnout, protože by to spoustu lidí odradilo.

 

Jako první na řadu by měli přijít galerie, knihovny a muzea, u kterých je otevírání jednodušší. Až pak přijdou na řadu koncerty a divadelní představení, u kterých se snaží vyhnout tomu, aby bylo testování podmínkou. Alternativou jsou přísná hygienická opatření, jako jsou například respirátory.

 

„O testování uvažujeme třeba u jednorázových akcí. Pravděpodobně bude spojeno s nějakými festivaly, když se rozjedou právě třeba v květnu nebo v létě. Testovat ale na pravidelná představení, třeba divadelní, to si neumím moc představit. Představte si, že by pravidelní návštěvníci kina nebo divadla museli vždy vykázat test, který by musel být v brzké době k tomu představení. To by spoustu lidí odradilo,“ vysvětlil ministr kultury v Novém dni Televize Prima.

Systém PES se vrátí do hry

Zaorálek uvedl, že až se epidemiologická čísla zlepší, vláda se chce vrátit k protiepidemickému systému PES. „Toho jsme odložili, protože se situace začala zhoršovat. Až se situace zlepší, začneme se zase bavit o podmínkách, za kterých jsou kulturní akce možné,“ podotkl ministr kultury.

„Snažím se, aby dopady v kultuře byly co nejmenší. Není to tak, že se během pár měsíců vrátí vše do starých kolejí. Doufám, že boj mezi vakcínou a mutacemi budeme vést úspěšně a normální život se bude vracet. Ale nikdo z nás neví, jak se tenhle boj bude vyvíjet,“ dodal Zaorálek s tím, že je podle něj kultura jedna z nejpostiženějších oblastí.

Do práce a domů, to je zmrzačení života

 „Člověk chodí akorát do práce a zpět, maximálně na testy. To je zmrzačení života. Chtěl bych to změnit, ale asi to bude trvat delší dobu. Kultura je důležitá část našeho života a je postižena,“ upozornil ministr, že se mu nelíbí styl života, který lidé v současné době mají.

Zdroj: CNN, ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat