Právě vysíláme

Do restaurace už jenom s dokladem o očkování či o prodělaném Covidu

17. listopadu 2021 18:22
Do restaurace už jenom s dokladem o očkování či o prodělaném Covidu

Jak slíbila, tak učinila. Vláda zítra s schválí tzv. bavorský model, kterým už delší dobu vyhrožovala. Co to bude znamenat v praxi?

Antigenní ani PCR testy už vám nebudou stačit pro vstup do restaurací, barů, kin, kadeřnictví, na sportovní akce,… vlastně nikam. Jediným uznávaným dokladem se stane potvrzení o očkování či o prodělaném onemocněním Covid – 19.

Pokud vláda toto rozhodnutí schválí (a vše o tom svědčí), opatření vstoupí v platnost o půlnoci z neděle na pondělí.

Situace je podle dosluhujícího premiéra Andreje Babiše kritická, čísla rostou strměji, než se předpokládalo, a vláda musí reagovat. V úterý v Česku přibylo více než 22 tisíc nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. Ve čtvrtek proto vláda na svém zasedání schválí tzv. bavorský model, který ruší platnost testů. Více méně jde o lockdown pro neočkované, kteří – pakliže onemocnění ještě neprodělali – nebudou smět navštěvovat restaurační zařízení, sportovní ani kulturní akce, nedostanou se prakticky nikam.

Babiš opět apeloval na to, aby se lidi nechali očkovat. Podle něj je u nenaočkovaných mnohem větší riziko těžšího průběhu nemoci a s tím související riziko nutnosti hospitalizace. Situace v nemocnicích zatím není tak kritická jako loňský rok, ovšem i počty hospitalizovaných a pacientů připojených na dýchací přístroje poslední dny rostou. V nemocnicích je ke dnešnímu dni přes 4 400 Covid pozitivních pacientů. V nejkritičtějších dnech loňského roku tomu bylo lehce přes 10 000.

Články, které by tě mohly zajímat