Právě vysíláme

Dobrá zpráva pro všechny rodiče! Kdy se školy otevřou?

26. července 2020 14:10
Dobrá zpráva pro všechny rodiče! Kdy se školy otevřou?

Žáci se do škol vrátí 1. září! Politici potvrdili, že i přes nepříznivý vývoj nákazy koronavirem v září nehrozí plošné zavření škol. Ministerstvo školství a některé kraje však chtějí v příštích týdnech připravit pravidla pro případnou reakci při zhoršení situace.

Scénář jako na jaře, kdy se tři měsíce žáci učili z domova a nebyli  známkováni, zatím nehrozí. „Asi nebude nutné kvůli jednomu nakaženému studentovi zavírat celou školu, stačí když třída půjde do karantény,“ popsal možnosti škol ministr zdravotnictví Adam Vojtěch . „Otevřou, musí otevřít,“   v rozhovoru pro sobotní Právo vzkázal premiér Andrej Babiš. 

Ministerstvo školství zavádí novelu distančního vzdělávání, který dává školám povinnost organizovat distanční výuku v případě epidemie nebo živelné pohromy. Novela myslí také na žáky, kterým klade povinnost se distanční výuky účastnit. Na jaře se zhruba desetina studentů výuky na dálku nezúčastnila. Důvodem bylo vybavení rodin a škol počítači. Nyní by měly tyto prostředky do škol dorazit v dostatečném množství.

Ministr školství Robert Plaga doufá, že k plošnému uzavření škol již nedojde, ale připouští, že omezení výuky by mohlo nastat v místních ohniscích nákazy. Přesná opatření proti pandemii koronavir, která by měly školy dodržovat v novém školním roce upřesní ministerstvo školství v srpnu.  Podobně jako v uplynulém školním roce se ministerstvo školství bude řídit doporučeními ministerstva zdravotnictví a epidemiologů.

Zdroj: ČTK, Novinky, Právo

Články, které by tě mohly zajímat