Právě vysíláme

Dobré zprávy: Epidemie zřejmě začala zpomalovat, zdravotníci dostanou odměny

9. března 2021 9:10
Dobré zprávy: Epidemie zřejmě začala zpomalovat, zdravotníci dostanou odměny

Šíření koronaviru v Česku zřejmě začalo zpomalovat, zátěž pro nemocnice ale zůstává i tak vysoká. Vláda schválila odměny pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách.

Nedělních 3 923 potvrzených případů koronaviru bylo o 660 méně než o týden dřív, nižší byl počet v mezi týdenním srovnání už v pátek. Pacientů s Covidem – 19 ve vážném stavu ale zůstává nad 1 700, hospitalizovaných s koronavirem je téměř 8 000 lidí. Čísla navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky nákazy, v nemocnicích ale zůstávají. Ministr zdravotnictví Jan Blatný očekává, že tento týden bude kvůli vytíženosti lůžek intenzivní péče nejkritičtější.

Kraje a Praha mohou do nemocnic povolávat na pomoc mediky a další studenty, nemocnice žádají převoz zatím dvou pacientů s nemocí Covid – 19 do ciziny.

Vláda schválila odměny pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, odvolání hlavní hygieničky a prodloužila termín pro daňová přiznání. Schválila také dva nové kompenzační programy, Hospodářská komora chce ale o náhradách dál jednat. Nejasná zůstává podoba maturit.

Odměny pro zdravotníky

Za nasazení během koronavirové pandemie od října do konce února dostanou pracovníci v lůžkových zařízeních odměny za 12 miliard korun, schválila vláda. Nejpozději v květnové výplatě by zdravotníci měli obdržet 75 000 korun hrubého, nezdravotničtí pracovníci pak 30 000 Kč. Odměny se budou odvíjet podle skutečně odpracovaných hodin. Se zdravotními pojišťovnami ministerstvo vyjednává o odměnách pro ambulantní lékaře, specialisty či praktické lékaře za 11 miliard korun.

Kabinet také souhlasil s tím, že pracovníci v sociálních službách dostanou za svou práci od podzimu v dalších vlnách epidemie odměny od 15 000 do 50 000 korun podle profese a činnosti. Sociální pracovníci krajů a radnic a pracovníci odborů ochrany dětí by pak měli získat 25 000 korun.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat