Právě vysíláme

Dobrodruzi pokořili rekord pro nejhlubší plavbu ponorkou! Jaké hloubky dosáhli?

15. května 2019 12:10
Dobrodruzi pokořili rekord pro nejhlubší plavbu ponorkou! Jaké hloubky dosáhli?

Americká expedice dosáhla naprosto neuvěřitelné mety – jako vůbec první na světě se jí podařilo vyslat ponorku do historicky nejhlubší části Mariánského příkopu, ležící v Tichém oceánu. Mořští biologové objevili několik druhů dosud neidentifikovaných živočichů a zjistili, že lidstvo ovlivňuje i ty nejvzdálenější kouta naší planety.

Nový rekord

Expedici se podařilo dosáhnout celkové hloubky 10 927 metrů pod hladinou moře – tato meta představuje historicky nejhlubší bod, jehož se lidem na naší planetě podařilo dosáhnout. Jedná se rovněž o první expedici do hlubin Mariánského příkopu od roku 2012, kdy do ponorky nasedl filmový režisér James Cameron.

Rekordní projekt spadá pod program The Five Deeps, který zaštiťuje televizní stanice Discovery Channel. Kromě rekordního ponoření se týmu vědců a mořských biologů podařilo objevit šest dosud neidentifikovaných druhů živočichů. Zajímavé záběry z expedice nyní kolují sociálními sítěmi – mrkněte na ně níže.

 

Smutnější objev

Vědci bohužel učinili i poněkud smutnější objev. Na dně Mariánského příkopu totiž spatřili plastový odpad. Experti nyní hodlají malé mikroorganismy, které v Mariánském příkopě objevili, podrobit testům na výskyt mikroplastů a na základě výsledků pak určit, do jaké míry je výskyt plastu ovlivňuje. Zdá se, že problém jednorázových plastů zasahuje i do nejvzdálenějších koutů oceánů.

Mikroorganismy na dně Mariánského příkopu

Vědci na dně Mariánského příkopu objevili mikroorganismy, které dosud neidentifikovali. Zároveň zde ale našli i plastovou tašku

Projekt The Five Deeps hodlá ponořit ponorky do nejhlubších koutů oceánů a ze získaných materiálů udělat dokumentární pořad. Zatím se jim povedlo dosáhnout hlubin Atlantického, Jižního, Indického a Tichého oceánu – zbývá jim tedy pouze Severní ledový oceán. Držíme palce, ať jim zbytek projektu dobře dopadne a těšíme se na dokument!

Zdroj: BBC, CNN. CBS News, Instagram, Discovery Channel, Five Deeps

Články, které by tě mohly zajímat