Právě vysíláme

Dočkáme se vánočních nákupů? Začátkem prosince by se mělo vše otevřít

13. listopadu 2020 12:10
Dočkáme se vánočních nákupů? Začátkem prosince by se mělo vše otevřít

Blýská se na lepší časy? Bude-li se epidemiologická situace zlepšovat jako nyní, otevřou se v prosinci všechny obchody, provozovny služeb včetně hospod, restaurací, hotelů, bazénů nebo lyžařských středisek. Kdy a za jakých podmínek?

Dosavadní vývoj epidemie nemoci Covid-19 v Česku dává naději, že se v předvánočním období opět otevřou obchody, řekl dnes v Senátu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Kdy přesně by se mohly zavřené obchody znovu otevřít zákazníkům, Havlíček odhadovat nechtěl. „Je šance, že se to zvládne s dostatečným předstihem,“ řekl členům horní komory. Podle něj by ale mohl zatím „jenom sebevrah“ slíbit, že se obchody otevřou 5. či 10. prosince.

 

Kdy a za jakých podmínek se obchody, restaurace a služby otevřou zatím nikdo neví. Jisté je, že letošní Vánoce budou zcela jiné než jak jsme zvyklí. Zásadní informace je, že se vše otevře najednou.

 

„Nemohu dopustit, že se papírnictví na ulici bude otevírat třeba o čtrnáct dní dříve než papírnictví v obchodním centru. Kdybychom to udělali před Vánoci, tak jim zničíme byznys. Proto raději říkáme: udělejme tvrdší restrikce, ale vůči všem, ve smyslu počtu lidí v obchodech a podobně. Kdybychom otevírání začali dávkovat ve smyslu nejdříve tyto obchody a pak další, tak vytvoříme velmi neférové konkurenční prostředí – a to já nechci,“ uvedl Havlíček pro deník Právo.

 

Tempo růstu nových případů nemoci Covid-19 v Česku několik dnů zpomaluje. Ve středu přibylo 8 921 potvrzených případů, zhruba stejně jako v úterý, ale o téměř 7 000 méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek.

Zdroj: ČTK, Právo

Články, které by tě mohly zajímat