Právě vysíláme

Dominika Feriho nařkli ze sexuálního obtěžování, poslanec se zřekl svého mandátu

26. května 2021 9:10
Dominika Feriho nařkli ze sexuálního obtěžování, poslanec se zřekl svého mandátu

Dominika Feriho nařklo několik žen z nevhodného chování. Podle informací Deníku N se svěřily, že s nimi měl poslanec sex, i přestože ho výslovně odmítly či se z nich snažil vylákat nahé fotografie. Že by se dopustil sexuálního násilí, Feri odmítl, rozhodl se však rezignovat na svůj mandát poslance a nebude se účastnit podzimních voleb.

Poslanec Dominik Feri je výraznou politickou osobností. Na sociálních sítích má více než milion sledujících, které pravidelně informuje o zásadních změnách zejména co se koronavirové pandemie týče. Jak upozornil web Deník N, v roce 2017 se poslanec přihlásil ke kampani #MeToo, která odmítá sexuální obtěžování a zneužívání žen.

V polovině května vyvolal na Twitteru rozruch příspěvek sdílený pod přezdívkou ladislava.stanislava, ve kterém se dotyčná ptala, „proč nejsou kazy zneužívání holek Ferim medializovány“. Deník N na to reagoval kontaktováním dotyčné, přičemž souběžně s redaktory Alarmu získával další svědectví, která se shodovala v obvinění Feriho ze sexuálně motivovaného chování.

Petru, která redaktorům poskytla zprávy zaslané Ferim, žádal poslanec o fotky a zval ji k sobě do bytu. Následně ji měl opilou zatáhnout během party do jejího pokoje, kde i přes vyslovený nesouhlas měla mít žena s Ferim styk. O znásilnění pak promluvila také studentka Markéta. „Moje odmítání ho vůbec nezajímalo,“ uvedla. Na policii se nikdy neobrátila, bála se, že jí nikdo neuvěří.

 „Nařčení ze sexuální násilí zásadně odmítám,“ napsal Feri

K celé kauze se Feri vyjádřil prostřednictvím svých sociálních sítí. Uvedl, že lživá nařčení ze sexuálního násilí zásadně odmítá. „Jako politik musím počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy čestně a nehodlám na tom nic měnit,“ zveřejnil.

Připustil však, že se v minulosti mohl chovat nevhodně, za což se omluvil. „Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak.“

Na stranu poslance se postavil bulvární novinář Pavel Novotný. Dominik Feri je kamarád, snad to tak mohu říci. Zažil jsem jeho narozeninový mejdan. Dvacet koček z práv. Kalilo se, ale úroveň, Dominik galantní, vždy a všude, když jsem měl tu čest,“ napsal.

Kauzu řeší policie, Feri rezignoval na mandát poslance

Kauzou se již začala zabývat policie. „V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup.“

V úterý večer Feri oznámil, že se rozhodl rezignovat na mandát poslance a nebude se účastnit podzimních voleb. Rozhodl se tak jít příkladem ostatním politikům. „Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou,“ napsal.

Do funkce nastoupil Feri v roce 2017, kdy se stal nejmladším poslancem v historii České republiky. Svou politickou kariéru odstartoval už o tři roky dříve, když se stal členem Rady statutárního města Teplice. Svou kandidaturu do voleb do Poslanecké sněmovny, které se budou konat na podzim, oznámil na začátku letošního roku.

Redakce: Deník N, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat