Právě vysíláme

Dostane homosexuální manželství zelenou? Návrh prošel ve Sněmovně prvním čtením

30. dubna 2021 9:10
Dostane homosexuální manželství zelenou? Návrh prošel ve Sněmovně prvním čtením

Manželství homosexuálního páru je v České republice nezákonné. To by se však brzy mohlo změnit. Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh novely občanského zákoníku o svazku stejnopohlavní dvojice. Čekat se nyní bude na posouzení výborů.

Sněmovna dala šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Zamítnutí novely občanského zákoníku prosazovali poslanci ODS, SPD a Trikolóry, návrh naopak podpořili ANO, Piráti, ČSSD, KSČM, TOP 09 a STAN. Pro hlasovalo 41 z přítomných 93 poslanců.

Předloha nyní zamíří k posouzení výborů, které mají na projednání novely osmdesát dnů. Není tedy jisté, zda zákonodárci rozhodnou o návrhy do dalších voleb. V takovém případě by hrozilo, že se návrh smete ze stolu.

Manželé stejného pohlaví by měli podle novely občanského zákoníku stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Nynější registrovaní partneři by měli možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat podle příslušného, byť rušeného zákona.

Evropě je homosexuální manželství legální v Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Islandu, Lucembursku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Portugalsku, Rakousku, Spojeném království, Španělsku, Švédsku a na Maltě. V celém světě nyní stejnopohlavní svazky umožňuje pouze 29 zemí.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat