Právě vysíláme

Dva bývalí členové Sex Pistols vyhráli proces proti frontmanovi kapely

24. srpna 2021 8:10
Dva bývalí členové Sex Pistols vyhráli proces proti frontmanovi kapely

Dva bývalí členové britské punkrockové kapely Sex Pistols vyhráli soudní proces proti frontmanovi Johnu Lydonovi, známému pod uměleckým jménem Johnny Rotten, ve sporu o použití písní v seriálu o skupině.

Bubeník Paul Cook a kytarista Steve Jones Lyndona žalovali, protože zpěvák chtěl zabránit použití hudby Sex Pistols v šestidílné minisérii Pistol. Ta je založena na Jonesově autobiografii Lonely Boy: Tales From A Sex Pistol a uvedena má být v příštím roce. Režie se ujal Danny Boyle, který natočil mimo jiné film Trainspotting a Oscarem oceněný snímek Milionář z chatrče.

Cook a Jones dnes dal podle agentury DPA za pravdu londýnský nejvyšší soud. Písně Sex Pistols smí být v seriálu produkovaném společností Disney použity, jestliže s tím souhlasí většina členů skupiny. Tu v roce 1975 založili Lydon, Jones, Cook a baskytarista Glen Matlock, jehož v roce 1977 nahradil Sid Vicious. Kapela se rozpadla v roce 1978 uprostřed bouřlivého turné ve Spojených státech a později se ještě dala dohromady kvůli několika turné.

Obhájci žalující dvojice argumentovali tím, že mezi členy kapely existuje od roku 1998 ujednání, že o žádostech o udělení licence k jejich hudbě rozhoduje většina. Matlock a zástupce Viciouse, který zemřel v roce 1979, přitom sdílejí postoj Cooka a Jonese.

Pětašedesátiletý Lydon naopak existenci zmíněného ujednání vehementně popíral a své bývalé kolegy obvinil z toho, že mu chtějí vnutit svou vůli. V minulosti se několikrát ostře postavil proti seriálu, na němž se prý nijak nepodílel. „Tento projekt mě hluboce uráží,“ řekl Lydon v lednu DPA.

Snímek z natáčení seriálu

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat