Právě vysíláme

Dva hlavní supermarkety v Austrálii se loni rozloučily s plastovými taškami. Povedla se změna?

15. ledna 2019 13:10
Dva hlavní supermarkety v Austrálii se loni rozloučily s plastovými taškami. Povedla se změna?

Dvojice největších supermarketů v Austrálii rozhodla loni v září, že zakáže prodej jednorázových plastových tašek. Někteří tvrdili, že zákaz nebude stačit k tomu, aby se snížil počet plastových tašek na australském trhu. Ostatní zase zákaz uvítali. Jak vypadá celková bilance zákazu nyní, po čtyřech měsících? Pomohl zlepšit situaci?

Místo plastových tašek si lidé nesou vlastní

Australské obchodní řetězce Coles a Woolworths vzbudily ostré reakce, když v září oznámily, že se loučí s plastovými taškami nadobro. Australané si nejprve stěžovali, že to nepůjde. Obchody bez plastových tašek prostě fungovat nemůžou, tvrdili.

Čtyři měsíce po zavedení zákazu plastových tašek je změna markantní. Po celé zemi klesl počet užitých plastových tašek o 80 % a odhaduje se, že zákaz ušetřil australskou přírodu o 1,5 miliard plastových tašek. Podle Davida Stouta, z Národní asociace prodavačů, pomohl zákaz i menším firmám provést podobné kroky. Malé firmy se prý nyní necítí, že by jejich snahy snížit počet jednorázových plastových tašek byly zbytečné.

Australané si na zákaz rychle zvykly a všechny australské kraje kromě New South Wales (do kterého patří například město Sydney) oznámily plány radikálně omezit užití jednorázových plastových tašek na každodenní bázi.

Jak to vidí jiné země?

Zákaz v Austrálii zatím dokázal pozitivně ovlivnit zvyky tamní společnosti a bude zajímavé sledovat, zda ho napodobí i v jiných zemích. Austrálie samozřejmě není jediná země na světě, která chce omezit užití jednorázových plastových tašek. Mezi nejpřísnější země na světě patří v tomto smyslu Keňa, kde za porušení zákonu o prodeji čí výrobě jednorázových plastových tašek trestají ročním trestem ve vězení, nebo pokutou ve výši 437 980 Kč. O zmínku také stojí Rwanda, která již v roce 2008 zakázala užití jakýchkoliv jednorázových plastových tašek. Tamní obchody přešly z plastových tašek na papírové a nezdá se, že by rwandská vláda tento zákon v brzké budoucnosti měnila.

Užití jednorázových plastových tašek patří nadále mezi nejdiskutovanější témata v zemích po celém světě. Je evidentní, že přispívají ke znečištění naší planety. V České republice se snížení počtu jednorázových plastových tašek začalo zabývat několik obchodních řetězců, například Billa, Penny, či AlbertČeské ministerstvo životního prostředí navíc loni rozjelo kampaň #dostbyloplastu, která podpořila redukci jednorázového plastového odpadu. I této kampaně se zúčasnila řada velkých firem, například IKEA, Starbucks, Relay, nebo Lidl. Ačkoliv se tomuto problému začínají zabývat soukromé firmy a státní orgány, konkrétní zákony na zákaz jednorázových plastových tašek nadále scházejí.

Česká republika zakázat prodej a výrobu jednorázových plastových tašek? Stačí dosavadní kampaně, či zákazy od soukromých firem? Hlasujte!

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zdroj: News.com.au, CNN, National Environment Management Authority Kenya, Bigblueoceancleanup, PlasticOceans.org, Financial Times, NationalGeographic, ČTK

Budou na plastech odstrašující obrázky jako na cigaretách?

Články, které by tě mohly zajímat