Právě vysíláme

Dvě města ve SPOJENÝCH STÁTECH musela hackerům po útocích zaplatit celkem přes milion dolarů!

28. června 2019 12:10
Dvě města ve SPOJENÝCH STÁTECH musela hackerům po útocích zaplatit celkem přes milion dolarů!

Americká města Lake City a Riviera Beach se v minulých týdnech staly terčem velkých kybernetických útoků, které zasáhly zejména městské úřady a bezpečnostní služby. Místní zastupitelé museli neznámým hackerům zaplatit celkem 1,1 milionu dolarů v Bitcoin, aby jim opět zpřístupnili počítače. Média tímto případem varují ostatní města, aby si na podobné případy daly pozor.

Nebezpečné útoky

Lake City a Riviera Beach nepatří mezi největší nebo nejznámější města ve Spojených státech – nicméně, během minulých dvou týdnů se dostala do celosvětového zájmu médií kvůli tomu, že musela zaplatit hackerům celkem přes milion amerických dolarů. Důvod? Kybernetický útok na městské úřady a bezpečnostní služby. Počítačové systémy na městském úřadě v Lake City byly vyřazeny dokonce na dva týdny. Ačkoliv se místní zastupitelé nejprve hackerům nechtěli podřídit, nakonec jim nezbylo než zaplatit.

Případů přibývá

Případů kybernetických útoků, které požadují výkupné za zpřístupnění počítače (takzvaný „Ransomware„), v posledních letech přibývá. Velká Británie v roce 2017 čelila obrovskému útoku na počítače národního systému zdravotnictví NHS a v minulém roce zasáhl obrovský kybernetický útok celou vesnici na Aljašce. Experti varují, že hackerům nelze ustoupit a je třeba zavést opatření, jež by počítače bezpečně před útoky ochránila. Ovšem odstranění virů je také drahá záležitost, a tak se další formy ochrany proti kybernetickým útokům nadále vyvíjí.

Jak případy z minulosti ukazují, hrozby počítačových hackerů je třeba brát vážně.

Zdroj: BBC, Shutterstock, Daily Telegraph, Mashable, VICE

Články, které by tě mohly zajímat